Mehmedović: Pozivam EU da zatraži od EUFOR-a hapšenje Dragana Čovića

25
Radiosarajevo.ba
Mehmedović: Pozivam EU da zatraži od EUFOR-a hapšenje Dragana Čovića
Foto: Photojoiner / Oštar komentar Mehmedovića

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osvrnuo se na antiustavno djelovanje koji već duži vremenski period Dragan Čović.

Mehmedović je od nadležnih organa zatražio da stanu u kraj njegovoj politici koja vodi ka formiranju trećeg eniteta, ali je i pozvao na hapšenje lidera HDZ-a.

Njegov osvrt prenosimo u cjelosti:

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

"Ponovna agresija Hrvatske na Bosnu!

Neminovno je hapšenje Dragana Čovića za protivustavno djelovanje, isto kao i Jelavića koji je nakon presude pobjegao u okrilje Hrvatske! Nikada ga Hrvatska nije ni pokušala izručiti BiH. Zašto!?

Hrvatska je danas zvanično započela novu agresiju na BiH u kojoj direktno učestvuje predsjednik Milanović koji je rekao da podržava osnivanje Čovićeve hrvatske samouprave i trećeg entiteta!

Nisu li se stekli uvjeti za sankcije EU i USA za Hrvatsku zbog Milanovićeve podrške Čovićevom osnivanju hrvatske samouprave i trećeg entiteta, kao što je UK već najavila. Izuzev ako nisu saučesnici. Dolazak Ursule von der Leyen u BiH narednih dana bi mogla to potvrditi ili opovrgnuti. Upozoravam da ako takve sankcije izostanu to će biti signal Vučiću da snažno i hitno krene u otcjepljenje RS i zamjene za Kosovo.

Ali ni bosanski politički faktori neće sjediti skrštenih ruku.

Jučer sam rekao da hitno treba upozoriti NATO i sve države članice NATO-a, a posebno Finsku i Švedsku, da je Milanovićeva ucjena vetom o prijemu novih članica, izgovor za teritorijalnu podjelu BiH i stvaranje hrvatskog entiteta. Zapravo to je provedba UZP politike kojoj je presuđeno u Haagu!

I na nas se vrši pritisak na taj način da prihvatimo ciljeve UZP politike kao svoje...to nije moguće! I svako iz BiH koji prihvati Ustavnu ili izbornu reformu koja ne obezbjeđuje ista prava za svakog čovjeka bit će suočen sa epitetom historijskog izdajnika Bosne, ma o kome se radilo!

Milanović danas daje podršku da Čović pravi hrvatsku samoupravu i kaže to nije protivustavno. To je zvaničan stav Hrvatske. Hrvatska je danas zvanično započela novu agresiju na BiH u kojoj direktno učestvuje predsjednik Hrvatske.

Putin preko Milanovića ucijenjuje Plenkovića i od njega pravi izdajnika pred bh. Hrvatima.

Sada Plenković mora izabrati hoće li sjediti na dvije stolice – ili sa Putinovim Čovićem, ili sa EU.

Ili je to dogovor Milanovića i Plenkovića da u javnosti i za EU predstave sukob na ličnoj razini da bi im povjerovali i da bi za Hrvatsku obezbjedili diplomatsku korist ma kako se ukrajinska kriza završila.

Pozivam Plenkovića da Vlada Republike Hrvatske započne pravni proces protiv predsjednika Milanovića zbog podrške državnom udaru Čovića i HNS-a u BiH, te ako je korektan susjed Bosne odmah isporuči Antu Jelavića, čime će se jasno distancirati od UZP politike koju provode Milanović i Čović prema Bosni. U suprotnom nemamo razloga da ne posumnjaamo da je u pitanju dogovoreni scenario koji su napisali zajedno Plenković i Milanović i igra u kojoj Hrvatska sjedi na dvije stolice i sa EU(Plenković) i sa Putinom (Milanović).

Pozivam Plenkovića da se javno odrekne Dragana Čovića i HNS-a zbog državnog udara i protivustavnih aktivnosti.
Bosanski političari moraju odmah:

- Milanovića proglasiti nepoželjnim u BiH do kraja mandata,

- Podnijeti tužbu EU protiv Hrvatske za podrivanje i rušenje ustavnog poretka BiH i ugrožavanje teritorijalnog integriteta,

- Pozivam Tužilaštvo BiH da pokrene sve radnje po ZKP za čin državnog udara kojeg predvodi Čović sa HNS-om

- Optužiti sve članove HNS-a za podrivanje i rušenje ustavnog poretka.

- Najvažnije: Pozvati visokog predstavnika da djeluje odmah i da ne dozvoli da Čović dobije vremena koliko ga je dobio Dodik za državni udar,

- Visoki predstavnik mora smijeniti Čovića sa svih funkcija koje obavlja uključujući i onu čelnika HNS i HDZ-a BiH kao i u Domu naroda

- Visoki Predstavnik ima mandat da zabrani politički rad onih stranaka koje čine HNS,

- Medjunarodna zajednica mora hitno zabraniti HDZ BiH i provesti akcije koje su provedene u slučaju pokretanja Jelavićeve hrvatske samouprave koja je proglašena 3. marta 2001.

- Pozivam EU da zatraži od EUFOR-a hapšenje Dragana Čovića

Citat – Milanović: Još jednom upozoravam na potez na koji se sprema HNS, ne HDZ, koji jedinstveno izlazi na izbore. Idu na posebnu vrstu samouprave koja će biti, praktički, izvan državno-pravnog sustava BiH.

I to vrlo lukavo sročeno u okviru mogućnosti udruživanja i konsocijacijske demokratije u BiH. Čak nije protuustavno", rekao je Milanović."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije