Majke Srebrenice uputile pismo Joe Bidenu: Vjerujemo da ćete i Vi biti uz BiH

4
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice uputile pismo Joe Bidenu: Vjerujemo da ćete i Vi biti uz BiH
Foto: Fena / Agencije / Joe Biden, predsjednik SAD

Udruženje pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputilo je pismo Američkom predsjedniku Joe Bidenu tražeći sastanak na kojem bi, razgovarali o "ponovnim i upornim prijetnjama protiv preživjelih žrtava srebreničkog genocida kao i protiv stabilnosti BiH".

Na samom početku pisma, upozorile su da Majke Srebrenice i drugi preživjeli se svakodnevno nalaze pod negativnim utjecajem govora mržnje, veličanja ratnih zločinaca, diskriminatoskih zabrana podizanja spomenika žrtvama, i drugih formi diskriminacije u Republici Srpskoj, koji direktno krše Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Postoji veliki broj mjesta brutalnih zločina koji spadaju pod srebrenički genocid, a gdje je Majkama Srebrenice zabranjeno da postave bilo kakvo spomen obilježje", navodi se u pismu.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Podsjetile su da je skladište u Kravici, gdje su muslimani pobijeni 1995. godine, jedno od tih mjesta, ali da su srpski zvaničnici to mjesto obnovili, što je dovelo do oštećenja dokaza na mjestu zločina. Pored toga, skrenule su pažnju i na Dom kulture Pilica, koje je također stratište, koji je pretvoren u glasačko mjesto.

"Zvjerstva počinjena na ovim lokacijama su dokumentirana, između ostalog, u presudi Mladiću, i dio su njegove presude za genocid", navodi se u pismu.

Preminula još jedna srebrenička majka: Salihi Salihović su u genocidu ubijena tri sina i suprug

Preminula još jedna srebrenička majka: Salihi Salihović su u genocidu ubijena tri sina i suprug

Uz to, predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država saopštile su i da se majkama zabranjuje postavljanje spomen obilježja, dok se murali koji veličaju ratne zločine samo šire.

"Dana 9. januara, 2023., predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavao je proslavom 'Dana RS-a' kojeg je najviši bh. sud proglasio neustavnim. Proslava je uključivala vojnu paradu u Istočnom Sarajevu, uz nacionalističku i islamofobnu retoriku koja je iznova istraumatizirala građane Sarajeva i preživjele žrtve genocida", podsjedili su u svom pismu.

Istakle su kako su slike uniformisanih policajaca sa automatskim oružjem potakle strah kod preživjelih žrtava genocida s obzirom na to da se radi o istim snagama koje su počinile zločine u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina.

Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'

Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'

"Parada 'Dana RS-a' bila je, štaviše, paroksizam veličanja ratnih zločinaca i slavljenja genocida u RS-u. Tokom ovog događaja, predsjednik Dodik je nagradio ni manje ni više nego Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske. Ovo je neprihvatljivo i trebalo bi da bude stvar za najozbiljniju zabrinutost Sjedinjenih Država, Velike Britanije, i Europske unije. Gospodin Dodik izražava podršku Rusiji i koristi svaku priliku da govori o secesiji. Preživjeli zaslužuju zaštitu od ovakve psihološke štete uzrokovane prijetnjama daljim napadima", ističu u pismu koje je upućeno Joe Bidenu.

Također, upozorili su da na nacionalističke ciljeve pojedinih etničkih grupa, navodeši kako su nacionalisti bh. Srbi i Hrvati formirali koaliciju kako bi izbacili pro-bosanske stranke iz vlasti, te su dodale da su na ovu pojavu upozorila i dva bivša visoka predstavnika koji su istakli kako upotrebljavaju politička sredstva kako bi postigli ratne ciljeve 1990-ih, ali sada uz podršku Rusije.

"Smatramo da je od iznimne važnosti da se sastanemo s Vama kako bi razgovarali o trenutnoj krizi i zatražili Vašu javnu podršku za ljudska prava preživjelih, uključujući i pravo na memorijalizaciju i zaštitu od ponovne traumatizacije koje uzrokuju govor mržnje, negiranje genocida, i veličanje ratnih zločinaca.

Govor mržnje na TikToku: Opasna platforma za porast trenda negiranja genocida u Srebrenici

Govor mržnje na TikToku: Opasna platforma za porast trenda negiranja genocida u Srebrenici

Poštivanje ljudskih prava i zaštita preživjelih su od ključne važnosti za budućnost BiH. Amerika je stajala uz Bosnu i Hercegovinu u prošlosti i mi u potpunosti vjerujemo da ćete i Vi, predsjedniće Biden, stati sada uz Bosnu i Hercegovinu protiv separatista koji žele da podijele našu državu i protiv Ruske Federacije koja ih podržava.", zaključuje se u pismu kojeg potpisuju predsjednica udruženja 'Majke Srebrenice' Munira Subašić i profesor David Pettigrew, član Upravnog odbora programa studija o genocidu na Univerzitetu Yale, u ime Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije