Magazinović najavio: "Kazne za parkiranje na mjesto za osobe sa invaliditetom sa 40 na 200 KM"

8
Radiosarajevo.ba
Magazinović najavio: "Kazne za parkiranje na mjesto za osobe sa invaliditetom sa 40 na 200 KM"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Na 2. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Ovaj Prijedlog zakona odnosi se na pooštravanje novčanih kazni za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica sa invaliditetom.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Zatupnik SDP-a i član Komisije Saša Magazinović kazao je da niko nije glasao protiv ove odluke.

"Povećanje kazne za parkiranje na mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom sa trenutnih 40 na 200 KM je dio rješenja. Ustavnopravna komisija Doma naroda dala je zeleno svjetlo zakonu. Bila je konstruktivna rasprava. Niko nije bio protiv", navodi Magazinović na Twitteru.

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda utvrdili su usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i koji nosi oznaku EI.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, a koji takođe nosi oznaku EI.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Komisija je, u skladu sa Poslovnikom zatražila od predlagača da u roku od sedam dana ispravi nedostatke u vezi sa stavovima (1), (3) i (5) člana 95. poslovnika Doma naroda PSBiH.

Zastupnici 'četvorke' u Parlamentu BiH protiv povećanja plata političarima: "Podrška Bećiroviću"

Zastupnici 'četvorke' u Parlamentu BiH protiv povećanja plata političarima: "Podrška Bećiroviću"

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a koji se odnosi na obustavu plate za poslanike i delegate u slučaju neoprvdanog nedolaska na sjednicu.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH. Usvojen je i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za priod od 01. 01. 2021. godine do 31. 12. 2021. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2022. godinu.
Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je zaključak da ubuduće neće razmatrati prijedloge zakona i druge akte koji su predmet razmatranja na dnevnom redu sjednice, ako na sjednici nije prisutan predlagač ili ovlašteni predstavnik predlagača.

Magazinović: Pošto se Dodik bavi tim ko i gdje može šetati, evo da najavim da dolazim u Banja Luku

Magazinović: Pošto se Dodik bavi tim ko i gdje može šetati, evo da najavim da dolazim u Banja Luku

Izuzetno od ovog zaključka, u hitnim ili nekim drugim slučajevima, Komisija može odlučiti da razmatra prijedlog zakona ili drugi akt bez prisustva predlagača ili ovlaštenog predstavnika predlagača.

Ustavnopravna komisija Doma naroda usvojila je i zaključak kojim smatra potrebnim da sjednicama ove Komisije, na kojima se razmatraju prijedlozi zakona iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, budu prisutni minister, zamjenik ministra ili pomoćnik ministra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije