Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

9
F. V.
Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Misteriozni prijedlog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovini, Christiana Schmidta, danas bi se trebao naći pred ambasadorima Kvinte, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Čiju podršku OHR ima?

Pored šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Johanna Sattlera, sastanku bi trebali prisustvovati akreditovani ambasadori Kvinte u BiH, i to: iz Republike Francuske, Republike Italije, Savezne Republike Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

Šta radi Schmidt: Od svih presuda o izbornom zakonu on želi provesti samo onu koju želi HDZ?

„Bit će to prvi put da ambasadori vide navedeni prijedlog. Do jučer on nije bio uopće završen“, tvrdi izvor portala Radiosarajevo.ba iz visokih diplomatskih krugova. 

Danas će biti jasno kakvu i čiju podršku Schmidt uživa, to jeste da li će dobiti „zeleno svjetlo“ da - uprkos negodovanjima bosanskohercegovačke javnosti i protestima - nametne Izborni zakon u BiH i predviđene promjene ustavne strukture. 

Ono što je u diplomatskim krugovima jučer izazvalo nervozu i pitanja jeste turneja predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plankovića koja je djelovala kao pokušaj slavodobitnog političkog poentiranja na najavljenoj odluci visokog predstavnika. 

Tako ju je doživio čak i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a Plenković nije imao ništa protiv da to bude i PR.

„Kako je Plenković znao sadržaj odluke i kakvo je mogao znati ako prijedlog do jučer nije bilo završen. Je li to znači da je prijedlog odluke definitivno stigao iz Zagreba?“, pitanja su koja se nameću u europskim krugovima.

Prema neslužbenim informacijama, još uvijek nepotvrđeni, visoki predstavnik najverovatnije danas neće objaviti odluku, iako se o tome jučer uvelike spekuliralo. 

Ona bi definitivno trebala biti objavljena ove sedmice, a najvjerovatnije sutra! 

Ono što je posebno zanimljivo, Schmidt planira poslije nametanja odluke napustiti BiH radi odlaska na godišnji odmor! Vjerojatno, "dok se situacija ne smiri", što je također, vrlo indikativno.

Hoće li ostati odluka o 3 posto?

Ono što je pitanje oko kojeg se u ovom trenutku koplja lome jeste dio odluke koji govori o tome da će raspodjela mandata u Domu naroda Federacije BiH biti reprezentativnija u raspodjeli konstitutivnim narodima iz svakog kantona. 

"Sadašnji propis je doveo do ponekad neuravnotežene zastupljenosti konstitutivnih naroda Federacije BiH u Domu naroda. Jedino kantoni gdje jedan konstitutivni narod čini preko 3 posto ukupne populacije tog konstitutivnog naroda u cijeloj Federaciji BiH će birati delegate tog konstitutivnog naroda u Dom naroda FBiH. Međutim, u Izbornom zakonu će biti uključen zaštitni mehanizam kako bi se osiguralo da svi kantoni budu zastupljeni u Domu naroda. Ovo pravilo podjednako štiti Bošnjake, Srbe i Hrvate koji žive u kantonima u kojima su brojčano manjina”, navedeno je Schmidtovoj u odluci kako ju je citirao N1 20. jula.

Kako sada stvari stoje, a zahvaljujući, prije svega, aktivnostima onih koji se istinski bore za Bosnu i Hercegovinu, a ne glasove - nije isključeno da bi se ovo "rješenje", o kojem je bilo najviše govora, moglo ukloniti iz konačne odluke Visokog predstavnika! A da ostale predložene mjere, ipak, budu nametnute. Kompromis?

Dok građani protestiraju pred OHR-om i traži odgovore, OHR zasad mudro šuti. 

Do kada?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije