Konaković: Nastavljamo s poslom u Kantonu Sarajevo, neka SDA bljuje vatru

25
Radiosarajevo.ba
Konaković: Nastavljamo s poslom u Kantonu Sarajevo, neka SDA bljuje vatru
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Tu je najjasnija situacija u državi. To je jedini parlament u kojem nema nikakvih dilema, kaže Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde (NiP), u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govoreći o uspostavi vlasti u Kantonu Sarajevo nakon Općih izbora 2022.

Na pitanje kako će se formirati vlast u Kantonu Sarajevo i da li bi moglo doći do „egala“ između Trojke i većine koju bi eventualno okupila Stranka demokratske akcije (SDA), nakon čega bi ponovo „presuđivale“ manje stranke i politička korupcija, Konaković kaže:

Osovina buduće vlasti

Trojka (NiP, SDP i Naša stranka) ima stabilnih 18 mandata! Damir Marjanović (pokret ‘Za Nove Generacije’), kao dio ove koalicije, ima svoj siguran mandat, pretendira i na drugi. Moguće je da unutar Trojke još neko od nas dobije taj drugi mandat. Tako da sa 19 ili 20 ruku, imamo osovinu neke nove buduće vlasti, ustvari nastavka.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Konaković: Ne bježim od toga da budem novi premijer Federacije BiH!

Konaković: Ne bježim od toga da budem novi premijer Federacije BiH!

Dodaje da se suštinske promjene dešavaju u manje od dvije godine, te da bi aktuelna vlast trebala nastaviti svoj posao.

„Bila bi šteta poremetiti ovakvu vladu, ovakve institucije. Preko 50 posto glasača u KS dalo je povjerenje aktuelnoj vlasti. NiP, SDP i Naša stranka, uz pokret „Za Nove Generacije“, imaju 51 posto podrške onih koji misle da ova vlast radi dobro. Vrlo rijetko natpolovična glasača misli da vlast dobro radi posao. Mislim da je neupitno da nastavljamo“, rekao je Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

Govoreći o odnosima sa Demokratskom frontom (DF) ponovio je raniji stav da vrata stranci Željka Komšića nisu zatvorena, ali da ne može biti nikakvih ucjena i ultimatuma.

„Ako ima dobrih, vrijednih ljudi koji su spremni na principe koji već pokazano funkcionšu, mi smo, naravno, spremni otvoriti vrata za takve ljude. Takvi pregovori očekuju se u narednih desetak dana. Tako da bi to trebalo sve biti čisto“, istakao je.

SDA je izgubila 15.000 glasova u KS

Elmedin Konaković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

On je dodao kako očekuje da SDA nastavi da „bljuje vatru“ nakon što Trojka izvjesno ponovo formira vlast.

„Mi imamo 'vatrootporna odijela', nas to puno ne zanima, nastavljamo s poslom u Kantonu Sarajevo. Od SDA zato ne očekujem ništa gore od onog što već rade! To je najgora opozicija u državi. Izgubili su preko 15.000 glasova u odnosi na protekle izbore. Sa deset mandata završit će na sedam. NiP će sa 29.000 glasova završiti izbore sa više od 40.000 glasova, što je veliki skok. Tako da su građani najbolje rekli šta misle o našem i njihovom radu. I to u četiri godine u kojima su sve što su mogli ispalili na Narod i Pravdu.  Svaku moguću laž, spin, podvalu pritisak. Mi smo rasli, oni su padali u KS“, ocijenio je Konaković.

Zaključuje da je ta "sarajevska priča“ možda najbolji primjer i ostatku države.

„Jedini prostor gdje SDA drastično gubi jest prostor gdje Trojka vodi procese. Dakle, tu su drastično izgubili jer su građani KS osjetili da ta priča funkcioniše. Ne mogu, naravno, na osnovu retorike samo ili onog što se dešava u Sarajevu isto pomisliti u Tuzli, Zenici i Krajini. Ali taj primjer je dobar da daju šansu da se taj  proces prenese na prostor cijele Federacije BiH“, zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije