Izetbegović odgovorio Komšiću: Nema razloga za brigu

0
Radiosarajevo.ba
Izetbegović odgovorio Komšiću: Nema razloga za brigu
Foto: Facebook / Komšić i Izetbegović u Briselu (arhiv)

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija na sastanak u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Umjesto sastanka u tom formatu, Izetbegović i Varhelyi će naredne sedmice održati bilateralni sastanak, na kojem će razgovarati o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Na ovo je reagovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je poručio, između ostalog, da Izetbegović pravi grešku.

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komšić o potezu Izetbegovića: Ne sam, Bakire, ne sam...

Komšić o potezu Izetbegovića: Ne sam, Bakire, ne sam...

"Neosnovane i nepotrebne su reakcije na moju odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu 'predstavnika konstitutivnih naroda'.

Sa evropskim komesarom ću razgovarati jedan na jedan.

Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svima koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora.

Sa evropskim komesarom za proširenje - kojeg nismo birali mi već članice Evropske unije – razgovaraću isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH.

Bećirović poručio Izetbegoviću: "Jednom budi državnik, a ne plemenski vođa"

Bećirović poručio Izetbegoviću: "Jednom budi državnik, a ne plemenski vođa"

Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta BiH i iskoristi svoj utjecaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone.

Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine.

Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na 'dobacivanje s tribina' od strane nedoraslih populista i demagoga", poručio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije