Koja zemlja traži ukidanje OHR-a, a kao izvor informacija preporučuje izvještaj RS?

8
L. M.
Koja zemlja traži ukidanje OHR-a, a kao izvor informacija preporučuje izvještaj RS?
Foto: Printscreen / Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

U toku je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda čija je tema politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice, obratio se visoki predstavnik međunarodne zajednice u našoj zemlji, Christian Schmidt.

Schmidt je, između ostalog, jasno stavio do znanja da će izbori biti održani u oktobru, prema planu, što je i obaveza. Obratili su se i ambasadori i predstavnici drugih država članica UN-a.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Predstavnica Francuske Nathalie Estival-Broadhurst u UN podsjetila je na da građani bih imaju pravo na demokratske institucije i poštivnaje zakona.

"Nastavit ćemo davati napore za usvajanjem 14 pririteta EU. Internacionalno prisustvo u BiH neophodno je zbog stabilnosti u državi, ali i regiona", rekla je te podržala prisustvo EUFOR-a u našoj državi.

Kazala je da će Francuska podržati napore da rat u Ukrajini ne ugrozi mir u ostatku Europe, a posebno na Zapadnom Balkanu.

Predstavik Kine u Ujedinjenim narodima kazao je da se politička situacija u BiH nastavlja komplikovati.

"Sve strane u BiH, uključujući i RS poštuju teritorijalni integritet države".

Dotakao se i visokog predstavnika u BiH.

"Na osnovu ovakve situacije u državi, međunarodna zajednica mora nastupati oprezno, biranje strana neće pomoći BiH. Kina podržava sve napore na održavanju stabilnosti BiH", istakao je te napomenuo da geopolitička situacija u Europi nailazi na nove izazove koji za posljedicu imaju socio-ekonomske probleme.

"Nastavit ćemo pomagati BiH", rekao je te dodao da podržava obraćanje Šefika Džaferovića.

Predstavnica Rusije Anna Mikhailovna Evstigneeva rekla je da stabilnost u BiH nije zagarantovana. 

"Vidimo da je ovdje najdublja politička kriza u post-konfliktnom periodu. Konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini sve teže i teže nalaze zajednički jezik. Pritisci, prijetnje i ucjene su sve učestaliji. 

Destruktivna uloga Ureda visokog predstavnika postaje sve jasnija. Ovaj mehanizam je postao element sumnjive nametljivosti kako bi nametnuo tzv. bonske ovlasti. Pozicija visokog predstavnika je upražnjena, 'građanin njemačke' Christian Schmidt nema ovlasti. Napadi na ruskog ambasadora u Sarajevu su neprimjereni", istakla je Mikhailovna te kazala kako je potrebno zatvoriti OHR u BiH jer je "Izgubio svoju funkciju".

Dotakla se i misije EUFOR-a te kazala da prisustvo EUFOR-a izaziva nemir među stanovništvom.

"Opšti izbori su važni i trebaju se održati. Zahtijevamo da vanjske strane okončaju uplitanje u izborni proces. Kao alternativni izvor informacija o situaciji u zemlji predlažemo da pročitate izvještaj RS", navela je predstavnica Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije