Ko je preuzeo mandat u Skupštini KS umjesto Forte, Efendića i Karić?

7
L. M.
Ko je preuzeo mandat u Skupštini KS umjesto Forte, Efendića i Karić?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gaković, Avdić i Magoda položili zakletve

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, nakon što su se mandata odrekli su se Semir Efendić (SBiH), Benjamina Karić (SDP) i Edin Forto (NS), novi zastupnici su preuzeli njihova mjesta.

Umjesto Benjamine Karić, mandat je preuzeo Kenan Magoda (SDP).

Mandat Semira Efendića preuzela je Gaković Elza iz Stranke za BiH, a umjesto Edina Forte u Skupštini će biti Samir Avdić.

Nastavak sjednice: Hoće li Skupština KS danas izabrati delegate u Dom naroda FBiH

Nastavak sjednice: Hoće li Skupština KS danas izabrati delegate u Dom naroda FBiH

Sjednica je prekinuta, a predsjedavajući Elvedin Okerić je pozvao klubove naroda da održe sjednice i imenuju kandidate za Dom naroda Federalnog parlamenta.

U Dom naroda iz Kantona Sarajevo ulazi 12 delegata: pet Srba, četiri Bošnjaka, dva Ostala i jedan Hrvat.

Prema posljednjim podacima o rezultatima Općih izbora održanih 2. oktobra, Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka.

Ispred SDA - mandat su osvojili Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Faruk Kapidžić, te Smiljana Viteškić, Faruk Selmanović i Adi Kalem.

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Mjesto u Skupštini KS ispred NiP-a osigurali su Arijana Memić, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Kemal Dizdarević, Danijela Kristić, kao i Elvis Vreto i Rusmir Pobrić.

SDP BiH je dobio šest mandata u ovom kantonu (15,75 posto), tačnije, povjerenje glasača su dobili Benjamina Karić, Irfan Čengić, Adnan Šteta, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović.

Stranka za BiH zauzela je četvrto mjesto u KS, a njen kandidat Semir Efendić dobio je ubjedljivo najveći broj glasova od svih kandidata, a mandat su osigurali i Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić.

Pet mandata osvojila je Naša stranka, a njeni predstavnici s najviše osvojenih glasova su Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank te bismo ih trebali gledati u skupštinskim klupama.

Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, te Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović su dobili povjerenje građana Sarajeva ispred DF/GS koalicije, dok je Damir Marjanović osvojio jedan mandat kao predstavnik stranke Za nove generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije