Kapić-Herenda: CK FBiH aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce iz BiH

0
FENA
Kapić-Herenda: CK FBiH aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce iz BiH
FENA / Džana Kapić-Herenda

Crveni križ Federacije BiH je za spasioce iz Bosne i Hercegovine, koji su sudjelovali u akcijama potrage i spašavanja iz ruševina nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku, aktivirao program psihosocijalne podrške za pomagače.

Džana Kapić-Herenda, ljekar i psihoterapeut pod supervizijom, kazala je da je Crveni križ Federacije BiH u vrijeme COVID-19 pokrenuo program Pomoć pomagačima, koji je bio isključivo namijenjen njihovom osoblju i volonterima, koji su bili izloženi visokim dozama stresa.

Sada, kada se desio zemljotres u Turskoj i Siriji, shvatili su da ovaj program trebaju proširiti na sve spasioce, novinare i medicinsko osoblje, koji će biti izloženi tim događajima.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

"Možemo zamisliti i pretpostaviti šta se sve tamo dešavalo i šta su oni doživjeli. Ali u suštini, o tome šta se sve dešavalo oni najbolje znaju i svjedoče tome. Želimo da im obezbijedimo što kvalitetniji život i što bolje uslove da nastave normalno fukcionisati",  navela je Kapić - Herenda.

Kaže da se, nažalost, PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) može razvijati sporo i dugoročno, ne mora se desiti sada.

Sarajevo: Grupa psihologa iz škola ponudila pomoć spasiocima i volonterima koji se vraćaju iz Turske

Sarajevo: Grupa psihologa iz škola ponudila pomoć spasiocima i volonterima koji se vraćaju iz Turske

"Oni svi mogu misliti da su sada u najboljem stanju i da im se za nekoliko godina počnu pojavljivati slike. Mi ćemo biti tu, na raspolaganju, da im što kvalitetnije pružimo pomoć", kazala je Kapić - Herenda.

Planirali su raditi i online i uživo, i individualne i grupne sesije, iz razloga što vjeruju da je svakoj osobi potreban drugačiji pristup.

Napominje i da svi spasioci nisu u Sarajevu, te da ima mnogo volontera spasilaca iz Brčkog, Zenice, Tuzle i drugih gradova kojima će možda biti potrebna pomoć.

"Također, možda se neko bolje osjeća da radi online nego uživo. Ostavili smo opciju grupne psihoterapije. Možemo ih miješati, možemo raditi sa pojedinačnim timovima. Vjerujemo da je ohrabrujuće kada čuje jedan spasioc priču drugog spasioca, jer bit će mu lakše vjerovatno iznijeti svoju priču. Ono što su oni preživjeli, neki su vidjeli jedno, neki drugo, ali kada shvate da nisu sami, da imaju podršku i potporu od ljudi iz okoline, vjerovatno znači", navela je Kapić - Herenda.

Pripadnici GSS-a KS stigli u Sarajevo
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Pripadnici GSS-a KS stigli u Sarajevo

Na pitanje koji bi se problemi mogli pojaviti kod spasilaca nakon povratka iz Turske, gdje su bili izloženi stresnim i traumatičnim prizorima, gdje su direktno radili s unesrećenima, suočavali se s teškim i smrtnim ishodima, kaže da je svaka reakcija individualna, ne mogu ih grupisati.

Dodaje da oni mogu imati panične napade, njihovo srce će da lupa brzo, mogu imati problema s nesanicom, u toku noći im se mogu javljati razne slike, mogu imati probleme s apetitom. To može biti u obje krajnosti - mogu imati pojačan apetit ili izgubiti apetit totalno.

"Mogu gubiti kontakt s ljudima, jednostavno da se povlače, da nemaju želju da imaju kontakt s ljudima; potom gubiti kontakt s okolinom iz razloga što razne slike mogu da njima vraćaju miris, sliku, ton, jačinu glasa, sirene. Dok su tamo boravili sirene su bile konstantno. Vjerujem da će svaka sirena izazivati problem u njihovom normalnom funkcionisanju",  kaže Kapić - Herenda.

Po njenim riječima, svaka osoba će doživjeti drugačiju reakciju, "ali svaku reakciju koju oni dožive potrebno je da mi normalizujemo".

Pojašnjava da se PTSP dešava nakon abnormalnog događaja, nekog događaja koji nije naša svakodnevnica, a definitivno ovo nije naša svakodnevnica.

Kaže da, ukoliko u bilo kojem trenutku bilo koji spasilac osjeti da taj njihov doživljaj i te slike remete njihovo normalno funkcionisanje, utiču na kvalitet života, jednostavno ne mogu da se posvete svojim svakodnevnim aktivnostima, bitno je da im se jave.

Doček GSS FBiH ispred Vijećnice
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Doček GSS FBiH ispred Vijećnice

"Također, pozivamo i prijatelje i porodicu da ohrabre ljude, zato što kod nas još uvijek živimo u to doba da je bauk ići kod pihologa, psihijatra, psihoterapeuta, da je problem pričati. Nadam se da, s obzirom da su naši spasioci otišli srcem tamo, da pomognu drugim ljudima, da će bit svjesni toga i željeti pomoći sebi ako osjete bilo kakvu potrebu za tim", naglasila je.

Za spasioce koji smatraju da im je potrebna ova vrsta pomoći, Crveni križ Federacije BiH je objavio mail adresu psihosocijalna.podrska@ckfbih.ba i broj telefona 060 31 054 00.

"Na jedan i na drugi kontakt neko će odgovoriti i dalje ćemo se dogovarati i prema ličnim zahtjevima prolagoditi termine spasiocima. Smatramo da je kvalitet njihovog života, ako mi možemo na bilo koji način popraviti, najmanje što možemo uraditi, poslije onoga što su oni uradili u Turskoj", zaključila je Kapić - Herenda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije