Jasmin Mujanović: Zašto Christian Schmidt nije vratio orden koji dijeli sa zločincima?

19
Radiosarajevo.ba
Jasmin Mujanović: Zašto Christian Schmidt nije vratio orden koji dijeli sa zločincima?
Foto: Radiosarajevo / Christian Schmidt i Jasmin Mujanović

Visoki predstavnik Christian Schmidt saslušan je jučer pred Odborom za vanjske poslove pri britanskom parlamentu. 

Dio javnosti ogorčen je njegovim istupima, te, kako su naveli, otvorenim lažima o nekim pitanjima!

Alicia Kearns je u ime Odbora iskazala, primjerice, potrebu da se uklone zvaničnici koji organiziraju proslave poput nedavne proslave neustavnog „dana RS“, i to  "tako blizu Sarajeva", te  upitala je Christiana Schmidta o intenzitetu ruskog uticaja na zemlju.

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

Ogorčenje bh. javnosti nakon Schmidtovog nastupa: "Otvoreno laže, ne zaslužuje dužnost koju obavlja"

Ogorčenje bh. javnosti nakon Schmidtovog nastupa: "Otvoreno laže, ne zaslužuje dužnost koju obavlja"

„Prema informacijama koje ja imam, uticaj Rusije nije toliko prisutan“, kazao je on.

Na upit o tome da li će vratiti orden „Reda Ante Starčevića“, koji je Hrvatska ranije dodijelila dvojici presuđenih ratnih zločinaca Dariu Kordiću i Jadranku Prliću, Schmidt je kazao da se to desilo davno i da ga nije prihvatio dok je bio član njemačkog parlamenta. 

Kearns je, također, izrazila zabrinutost zbog pojave pripadnika Moto kluba Noćni vukovi na ulicama Republike Srpske, kao i nedavne dodjele ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, istaknuvši da nema sumnje da je Milorad Dodik "Putinov igrač".

Schmidt je kazao da je za borbu protiv ruskog uticaja potrebna saradnja lokalnih političara, ali i podrška Velike Britanije, EU i SAD-a. 

Dijelim vašu zabrinutost i radimo na tome“, kazao je on.

Jasmin Mujanović, politolog i stručnjak za međunarodne odnose s doktoratom na Sveučilištu York u Torontu za portal Radiosarajevo.ba je komentirao je Shcmidtove tvrdnje da se dodjela priznanja od Zagreba „desila davno“.

„Jednostavno nije istina. Imam snimak, imam njegove objave sa vlastitog Facebook profila: orden je primio u januaru 2020. On jeste bio ranije i imenovan za isti, već za vrijeme predsjednika Ive Josipovićeva, ali nije je primio do januara 2020. A onda se postavlja pitanje: da li su Schmidt i Plenković već tada znali da će on u decembru iste godine biti zvanično predložen kao visoki predstavnik? Da li je to bio još jedan pokušaj s strane Zagreba da izvrši utjecaj na Schmidta? I zašto, ni dan danas, Schmidt nije vratio taj orden, pogotovo kad se uspostavilo da ga dijeli s notornim, osuđenim ratnik zločincima?“, upitao se Jasmin Mujanović. 

Sagovornik portala Radiosarajevo.ba je komentirao i tvrdnje da „ruski utjecaj nije toliko prisutan“, iako je, paradoksalno, zvanična Moskva osporila čak i njegovo imenovanje zbog kojeg ga u bh. entitetu RS i ne priznanju!?

„A što se tiče njegove ocjene u vezi ruskog utjecaja, vidjeli smo danas da čovjek bukvlano ne zna kako se entitetski budžeti predlažu i usvajaju, pa da tako nije ni čudo da “ne vidi” ruski utjecaj u BiH. Parlamentarka Kearns je i te kako pojasni gdje se on najviše vidi i osjeti: unutar SNSD-a i HDZ-a“, zaključio je Mujanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije