Izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

1
Anadolija
Izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH / Mitrović - Koc

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Turske u BiH Haldun Koc razgovarali su danas u Sarajevu o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd - Sarajevo.

Povod sastanka je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, kojim će biti obuhvaćen i ovaj projekat. Kako je planirano, Sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i Memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koc je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekat izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje Sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Mitrović je još jednom zahvalio turskom ambasadoru na podršci za ovaj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna kako za odnose BiH, Srbije i Turske, tako i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije