Izabrani delegati iz USK: SDA trenutno ima najviše mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

0
Radiosarajevo.ba
Izabrani delegati iz USK: SDA trenutno ima najviše mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH
Foto: FENA / Sjednica Skupštine USK

Emir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Skupštinski zastupnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) izabrali su i Tanju Šantić (NES) iz reda Hrvata, Mladena Lonića (SDP) iz reda Srba, te Senitu Handukić (DF) iz reda ostalih.

Skupština Unsko-sanskog kantona inače daje osam delegata u Dom naroda, po tri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

Zbog činjenice da je u ovom skupštinskom sazivu, odnosno Klubu Srba samo jedan izabrani zastupnik, preostala dva delegata iz reda Srba bit će imenovana prema propisanim mehanizmima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

SDA u opoziciji: Formirano rukovodstvo Skupštine ZDK

SDA u opoziciji: Formirano rukovodstvo Skupštine ZDK

"Najvažnije je da smo ispoštovali zakonski rok za imenovanje delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Pregovori oko samog rukovodstva, odnosno formiranja skupštinske većine su u toku i vjerujem da ćemo vrlo brzo stvoriti sve preduslove za nastavak ove konstituirajuće sjednice", izjavio je dopredsjedavajući Skupštine USK iz prethodnog mandatnog saziva i novoizabrani zastupnik Stranke za BiH Nisvet Jusić.

Dakle, konstituirajuća sjednica je nakon izbora delegata za Dom naroda ponovo prekinuta, s obzirom da još nije dogovorena skupštinska većina, pa samim tim ni stvoreni uslovi za imenovanje rukovodstva Skupštine USK.

Predsjednici svih zastupničkih klubova naglasili su kako pregovori i razgovori oko formiranja vlasti u ovom kantonu još uvijek traju, kao i da njihov tok umnogome zavisi od političkih dogovora oko formiranja viših nivoa vlasti.

Izabrani delegati iz Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Izabrani delegati iz Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH

Kada je riječ o do sada izabranim delegatima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, u Klubu Bošnjaka SDA ima 11 delegata, stranke 'osmorke' 10, a Demokratska fronta jednog. Ostalo je još da se žrijebanjem odredi jedan delegat iz Livna koji se bira između SDA i SDP.

Od 10 izabranih delegata 'osmorke', Narod i pravda ima pet, Narodni europski savez dva, Socijaldemokratska partija dva, a stranka za BiH jednog delegata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije