Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?

15
L. M., L. R.
Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Novoizabrani zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su danas položili svečane zakletve kojima su preuzeli mandat u ovom zakonodavnom tijelu.

Na Općim izborima održanim 2. oktobra 2022. godine je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebija Izetbegović (SDA) osigurala dovoljan broj glasova da predstavlja građane u Skupštini.

Mnogo 'prašine' u javnosti se diglo oko toga da li će prof. dr. Izetbegović ostati na čelu KCUS-a ili preuzeti mandat. 

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Formiran novi saziv Skupštine KS: I Sebija Izetbegović preuzela mandat

Kontaktirali smo profesoricu, koja tvrdi da se neće odreći titule direktorice KCUS-a, a bit će i zastupnica u Skupštini.

"Ni govora. Nisam u sukobu interesa. Naravno da neću odustati od funkcije u KCUS", kratko je konstatovala Izetbegović u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Šta kaže Ured za borbu protiv korupcije?

A, od 1. januara 2023. godine na snazi će biti Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS - koji zabranjuje vršenje više funkcija istovremeno. Stoga smo se obratili i Uredu za borbu protiv korupcije, iz kojeg su nam rekli sljedeće:

"Ured će pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa, shodno članu 12. Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS. Nakon što Ured provede ovaj postupak i donese Odluku o postojanju sukoba interesa istu će dostaviti imenovanim iz predmetnog upita, i to u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

Imenovani će biti dužni da u roku od 30 dana od dana prijema navedene odluke podnesu ostavku ili na drugi način odstupe sa jedne od javnih funkcija i da o tome pismeno obavijeste Ured, shodno članu 19. Zakona.

S obzirom na to da se ovaj zakon počinje primjenjivati od 1. januara 2023. godine, Ured od tog datuma može i djelovati i pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa u predmetnom slučaju kao i u drugim identičnim slučajevima", kazao je za portal Radiosarajevo.ba Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije