!/ Generalna skupština UN-a glasa da 11. juli bude dan sjećanja na genocid u Srebrenici

23. 06. 2022. u 16:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Generalnu skupštinu UN-a bit će upućen prijedlog o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećana i komemoracije na genocid u Srebrenici koji je počinjen 1995. godine.

Za usvajanje ovog prijedloga rezolucije potrebno je da ga podrži prosta većina od 193 zemlje članice ovog tijela.

Ono što je bitno napomenuti je da ne postoji opcija da neka od država uloži veto.

Podsjetimo, Rusija je 2015. godine blokirala usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Osim proglašavanja 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine, rezolucija predviđa osudu svako poricanje genocida i potiče države članice da poduzmu mjere za ublažavanje takve dinamike, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida kako bi se spriječili budući genocidi.

Rezolucija naglašava i bitnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa te nadalje poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid.

Ovo je poziv svim državama da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji nalik onim iz Srebrenice 1995. godine.

Konačno, traži od Generalnog sekretara da na ovu rezoluciju skrene pozornost svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih naroda i organizacijama civilnog društva radi odgovarajućeg poštivanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (12)