Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen: Koje promjene očekuju građane BiH?

4
Radiosarajevo.ba
Evropski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen: Koje promjene očekuju građane BiH?
Foto: Politico.eu / Schengen

Zastupnici, nakon što su u raspravi pozvali Evropsko vijeće da odobri pristupanje Hrvatske prostoru Evropske unije bez kontrola dokumenata na unutarnjim granicama i službeno su danas potvrdili ovo stajalište. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih.

Iako je uloga Evropskog parlamenta u odlučivanju samo savjetodavna, prema pravilima postupka, Vijeće, to jest države članice, mora zatražiti mišljenje od Parlamenta. Inače, Evropski parlament već se dugo zalaže za proširenje schengenskog područja. Zastupnici su još 2018. izjavili da bi Hrvatska trebala biti primljena u Schengen čim ispuni potrebne kriterije.

Osim tehničkih pretpostavki, podsjetimo Odbor za građanske slobode tražio je da se na vanjskim granicama Evropske unije poštuju temeljna prava što se posebice odnosilo na prisilno vraćanje migranata, odnosno poštivanje međunarodnog prava.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Treba li BiH još graničnih prijelaza zbog ulaska Hrvatske u Schengen: Koje promjene nas očekuju?

Treba li BiH još graničnih prijelaza zbog ulaska Hrvatske u Schengen: Koje promjene nas očekuju?

"Hrvatska je pokazala da je potpuno spremna za ukidanje kontrole na unutarnjim granicama", rekao je Paulo Rangel, izvjestitelj Evropskog parlamenta za ulazak Hrvatske u schengensko područje.

"Već dugo vremena hrvatski narod čeka. I sada je došao trenutak za posljednje korake prema evropskoj integraciji", dodao je Rangel.

"Ulaskom u Schengen, ali i uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj zaokružujemo hrvatski povratak Evropi", poručili su hrvatski europarlamentarci Karlo Ressler i Biljana Borzan.

Hrvatska granična policija sada postaje odgovorna za čuvanje granice same Evropske unije, a zbog toga bi se prakse kontrole na graničnim prijelazima s BiH, Srbijom i Crnom Gorom mogle pooštriti. To može značiti više čekanja, pregleda i problema prilikom ulaska iz tih država u Hrvatsku.

Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH kaže da bosanskohercegovačke autoprijevoznike očekuju čekanja i detaljne kontrole. Ono što očekuje građane Bosne i Hercegovine već u maju naredne godine, jeste automatizirani elektronski sistem koji će služiti za putovanja u Schengensko područje, piše Federalna.

Slijedi politička odluka koju moraju donijeti 22 države članice EU te članice Schengena. To mora biti jednoglasno i trebalo bi se dogoditi 9. decembra na Vijeću ministara unutrašnjih poslova.

Već s prvim danom iduće godine ukidaju se kopnene kontrole na granicama Hrvatske s Mađarskom i Slovenijom, a granica s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom postaje vanjska granica Evropske unije.

Podsjećamo, schengensko područje trenutno obuhvaća većinu zemalja članica Unije, osim Hrvatske, Bugarske, Kipra, Irske i Rumunije. U schengenskom području su i Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn, koje nisu članice Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije