Ustavni sud odlučio: Privremeno van snage Zakon o lijekovima RS

2
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud odlučio: Privremeno van snage Zakon o lijekovima RS
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ustavni sud BiH / Arhiva

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ustavi sud je ove zakone stavio van snage privremeno. Odluka nije službeno objavljena, ali je donesena privremena mjera, javlja N1.

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Delegacija EU, u međuvremenu, su upozorili kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS predstavlja kršenje ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

Počinje štrajk u osnovnim školama KS: Trajat će do kraja školske godine

Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici razmatrao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Visoki predstavnik Christina Schmidt je rekao nedavno da će ragovati na ove zakobne RS ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u državi. Počela je sa radom 2009. godine.

Ustavni sud BiH u maju je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS u vezi prijenosa nadležnosti sa države BiH na entitet RS, a Državno tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaju kršenja Ustava BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije