Ekspert za energetiku: Kriza goriva neće zaobići BiH, ali me jedan rast posebno brine

0
A. Sokolović
Ekspert za energetiku: Kriza goriva neće zaobići BiH, ali me jedan rast posebno brine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Almir Bečarević

Kriza energenata neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu, ali da nadležni odmah trebaju preduzimaju sve mjere kako bi ona bila ublažena u interesu građana.

To smatra ekspert za energetiku Almir Bečarević, koji je za portal Radiosarajevo.ba u detaljnoj analizi napravio scenarij mogućih dešavanja.

"Da bi se shvatila trenutna dešavanja na naftnom tržištu, potrebno je kratko analizirati to isto tržište jer bez toga nema niti dobrih odluka šta uraditi u narednom periodu.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Almir Bečarević otkriva kakve cijene nafte, plina i struje očekuju građane BiH

Almir Bečarević otkriva kakve cijene nafte, plina i struje očekuju građane BiH

Kao prvo, malo je u javnosti prisutno kao i u stručnim mišljenjima da je kurs dolara prema KM najveći od 2017. godine. Za primjer, kurs dolara u odnosu na KM je početkom 2020. godine bio 1,59, a početkom 2021. godine bio je 1,75 KM. Zadnjih dana kurs USD je dosegao 1,88 KM i ovdje se vidi taj rast koji je pratio i porast barela na svjetskom tržištu.

Drugi aspekt je porast cijene barela nafte i sada ću predočiti po prvi put da je Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate nastala u BH-Gasu i to suradnjom sa Ministarstvom trgovine. Ovom odlukom maksimizirane su visine marži za veleprodaju i maloprodaju i od tada više ništa nije urađeno po pitanju intervencija u naftni sektor", smatra Bečarević za Radiosarajevo.ba.

On je podvukao da je prilikom usvajanja odluke cijena barela je bila cca 66 USD, a danas je gotovo 100 posto veća.

"Ponovit ću da je ta odluka nastala u BH-Gasu, što govori dosta toga. Ono što sada imamo je embargo na kupovinu ruske nafte i ta činjenica će određivati daljnja desavanja na naftnom tržistu uz kurs USD. Odmah nakon usvajanja embarga cijena barela je skočila na 124 USD, a nakon odobrenja SAD da Venecuela može krenuti sa izvozom nafte, cijena barela je pala na 113 USD", dodao je Bečarević.

Zanimljivo je da padom cijene barela, distributeri u regionu podižu cijene derivata.

"Ovo je dokaz da će sada i drugi troškovi značajnije utjecati na cijene na benzinskim pumpama, a oni se ogledaju u skupljim transportnim putevima, kursu dolara i drugim troškovima koje rafinerije imaju, a ti troškovi kao i sve drugo imaju samo rast. Za naš region od značaja može imati i prestanak prerade nafte iz Rusije u rafineriji u Pančevu", podvukao je bh. ekspert za energetiku.

Na pitanje šta očekivati, Bečarević kaže:

"Kada se sve sagleda nije nerealno da dođe do kratkotrajnih poremećaja u snabdjevanju naftom (primjer Slovenija), ali dugoročno to ne bi bio slučaj. S ulaskom u zimski period sve opcije su otvorene, jer i potražnja raste zbog grijanja, a očekivat je i povećanje privrednog rasta i potražnje u svijetu. Situacija i u Ukrajini će imati svoje mjesto u svim ovim dešavanjima, ali prognozirati koliko će rat trajati je samo nagađanje i ništa drugo".

Stručnjak: Ovo je 10 savjeta za smanjenje potrošnje goriva

Stručnjak: Ovo je 10 savjeta za smanjenje potrošnje goriva

Bečarević je među prvima najavio da će cijena goriva ići prema 4 KM.

"Mislim da ova 4 KM za litar bi se dostigla, ako nafta krene prema cijeni barela od 130 USD. Sada se postavlja pitanje šta ako dešavanja na naftnom tržištu, nedostatak ruske nafte, velika potražnja, kurs dolara, rafinerijski troškovi... doprinesu da derivati krenu prema iznosima većim od 4 KM, onda je iluzorno bilo šta prognozirati jer se postavlja pitanje ko će moći kupovati tu naftu na benzinskim pumpama. To je scenario kataklizmičnih razmjera sa cijenama derivata od 6, 8 ili 9 KM i tada sve postaje nevažno, jer cijena nafte je ugrađena u svaki proizvod", priča nam Bečarević.

Zašto poslije odluke o maržama nije ništa intervenisano, Bečareviću nije poznato.

"Kako sam onda utjecao na maksimiziranje marži, to sam siguran da imam dovoljno ideja da građanima bude jeftinija nafta. Vrijeme je za intervenciju nadležnih, krajnje je vrijeme", kazao je ekspert za energetiku Almir Bečarević za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije