Duraković poslao pismo Dodiku i Pranjiću: "Dugujemo to generaciji koja dolazi"

3
Anadolija
Duraković poslao pismo Dodiku i Pranjiću: "Dugujemo to generaciji koja dolazi"
Anadolija/ Radiosarajevo.ba / Duraković/ Dodik

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske (RS), koji je prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH (CIK) dobio povjerenje građana za funkciju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, poslao je danas pismo Miloradu Dodiku i Davoru Pranjiću, predsjedniku i drugom potpredsjedniku RS-a.

"Pozivam gospodina Dodika da u dijalog o predlaganju kandidata za predsjednika Vlade uključi potpredsjednike, kako bi budući rad Vlade i Skupštine uključio razmatranje i određenih zahtjeva, prijedloga i inicijativa Bošnjaka i Hrvata, kao ravnopravnih građana i poreskih obveznika, koji imaju pravo da se njihov glas čuje u tom procesu", napomenuo je Duraković.

U pismu je istakao dio programskih inicijativa koje će zagovarati u mandatu 2022-2026 te se nada da će pronaći zajedničke temelje da ih realizuju.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Reakcija Durakovića nakon što je izabran za potpredsjednika RS: U Banja Luku dolazim pružene ruke

Reakcija Durakovića nakon što je izabran za potpredsjednika RS: U Banja Luku dolazim pružene ruke

"Potrebno je pokretanje Poslovne mreže povratničkih zajednica koja će ohrabriti investicije u izolirane i marginalizirane povratničke zajednice te pomoći veću biznis saradnju. Zatim ću zagovarati donošenje institucionalnih okvira koji će u nekim segmentima entitetske uprave, JLS-a i javnim ustanovama osigurati afirmativnu akciju i prednost pod jednakim uslovima za zapošljavanje nevećinskih zajednica - u oba entiteta.

Nadalje, smatram da je izuzetno važno razmatranje izmjena Nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje s ciljem većeg uključivanja nevećinskih zajednica, naše kulture, običaja i historije/istorije/povijesti - na prostoru cijele zemlje. Važno je da pokažemo volju i da dijalog o ovome ne vidimo kao pokazivanje slabosti, već otvorenosti i snage", poručio je Duraković.

Najavio je da će zagovarati uspostavu Zajedničke komisije za ravnopravnost i uključenost zajednica koja će istraživati prijave Bošnjaka, Hrvata i drugih nevećinskih zajednica u RS-u zbog kršenja prava, nejednakog pristupa pravima i slično te izdavati preporuke prema predsjedniku i potpredsjednicima.

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

"Važno je da osiguramo stvaranje linije budžetskog minimuma izdvajanja za povratak i integraciju Bošnjaka i Hrvata koji se mogu usmjeriti na obnovu, stipendiranje, fokusirane projekte podrške poduzetništvu i zapošljavanju, podršku humanitarnim inicijativama, organizacijama civilnih žrtava rata i sufinansiranje projekata koje podrže institucije iz FBiH. Pokrenut ćemo uspostavu Inicijative načelnika i gradonačelnika iz FBiH koji su spremni kroz svoje budžete podržati određene aktivnosti, projekte infrastrukture i društvene događaje od značaja za Bošnjake i Hrvata u RS-u, te sufinansirati razvojne projekte s JLS i centralnim vlastima u RS-u", dodao je Duraković u segmentu koji se tiče podrške razvoju.

Smatra da je ključna stvar zaštite identiteta i međusobnog uvažavanja donošenje zakona o nazivima i upotrebi službenih jezika i pisama u entitetu Republika Srpska kojim bi se trajno uredilo i uvažilo pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika te zaštitili njihovi nazivi u službenoj komunikaciji.

"Uređenje ovog pitanja bi otvorilo prostor i za trajnu integraciju naše djece u sistem osnovnog i srednjeg obrazovanja bez segregacije i diskriminacije. Konačno, moramo kao minimum dogovoriti da se nosioci najviših funkcija ne upuštaju u debate koje mogu nanijeti bol porodicama žrtava. Ono što tražim jeste da zajedno probamo napraviti barem neke pomake u odnosu na pitanja koja sam iznio ovdje, kako bi Bošnjaci i Hrvati zaista mogli zamisliti Bratunac, Srebrenicu, Zvornik, Bijeljinu, Višegrad, Doboj, Banju Luku, Modriču, Prijedor, kao mjesta u kojem mogu zamišljati svoju budućnost, sigurnu i slobodnu od mržnje, nasilja i diskriminacije. Dugujemo to generaciji koja dolazi", zaključio je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije