Drama u Banjoj Luci: Huligani napali i povrijedili tri osobe, ovo su detalji

12
Radiosarajevo.ba
Drama u Banjoj Luci: Huligani napali i povrijedili tri osobe, ovo su detalji
Foto: Društvene mreže / Napad na aktiviste u Banjoj Luci

U prostorijama Transparency internationala BiH u Krfskoj ulici u banjolučkom naselju Obilićevo huligani su večeras napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije "Bh. povorka ponosa".

Kako se doznaje, nekoliko osoba je povrijeđeno.

"Tu se održavao interni sastanak ljudi, oni su nekako saznali i opkolili prostorije", rekla je Ivana Korajlić iz TI BiH.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Novinarka Vanja Stokić koja je bila prisutna i koja je lakše povrijeđena napisala je na Facebook profilu kako se policija u trenutku napada sklonila dopustivši nasilje, a iz Policijske uprave Banja Luka rekli su da te navode ne mogu komentarisati:

"Došlo je do narušavanja javnog reda i mira, prijavljeno je Policijskoj upravi Banja Luka oko 18:45. Policijski službenici su na mjestu događaka, poduzimaju radnje i mjere iz svoje nadležnosti na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenom prijavom, te ćemo se nakon utvrđenih činjenica i okolnosti obratiti saopštenjem”, rekla je za BUKU Milana Stojanović, portparolka PU Banjaluka.

"Pod velikom policijskom pratnjom svi se prebacuju u PU Banjaluka", dodaje se, navodeći da je u ovom incidentu troje ljudi povrijeđeno i da su prebačeni u Službu hitne pomoći, javlja Mondo.

Aktivisti su sklonjeni na sigurno i za sada za sada ne žele komentarisati ovaj napad na njih.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je rješenje Bh. povorci ponosa kojim se "zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci".

Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja.

"Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti. Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje", saopćeno je ranije iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije