Deutsche Welle: Skandal oko Bidenovih tajnih fajlova

2
Radiosarajevo.ba
Deutsche Welle: Skandal oko Bidenovih tajnih fajlova
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

U garaži američkog predsjednika Bidena pronađeni su tajni dokumenti. Ministarstvo pravde imenovalo je specijalnog istražitelja da razjasni ovaj slučaj. Za Bidena ovo pitanje postaje sve osjetljivije.

Novinar Fox Newsa šokiran je pronalaskom u garaži: "Tajni materijal odmah pored vašeg luksuznog oldtimera, vaše 'corvette' (korvete)?", riječi su koje upućuje američkom predsjedniku.

Joe Biden se prvo pokušava našaliti: "Moja 'corvetta' je u zaključanoj garaži. Ne izgleda kao da je na ulici." Biden zatim uvjerava novinara da on, naravno, vrlo ozbiljno shvata ovaj slučaj - i da u potpunosti sarađuje s istražiteljima Ministarstva pravde. Također priznaje da je u toku pretrage, koja je sada završena, pronađeno još nekoliko dokumenata – i to u njegovoj ličnoj biblioteci.

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Željezničar i dalje u zoni ispadanja: Posušje s igračem manje do nova tri boda

Joe Biden u posjeti Meksiku, oko 200 migranata protjerano prije njegovog dolaska

Joe Biden u posjeti Meksiku, oko 200 migranata protjerano prije njegovog dolaska

„Garaža-gate" - ili nije sve tako crno?

Tajni dokumenti na tri različite lokacije, otkriveni u periodu od nekoliko mjeseci uz minimalna i porcionirana priznanja, potvrđuju činjenice koje su američki mediji već iznijeli na vidjelo: Fox reporter govori o "Garaža-gate-u" i pita Bidenovu glasnogovornicu Karine Jean-Pierre: "Šta zapravo Bijela kuća želi da sakrije?" - "Ništa!", odgovara Jean-Pierre, ponavljajući iznova da se Bajden ponašao potpuno korektno i transparentno, tako što su njegovi advokati odmah pozvali Nacionalni arhiv i Ministarstvo pravde i upoznali ih sa ovim slučajem.

Pritisak raste i na Bidenovog državnog tužioca Merricka Garlanda. Republikanci ga već mjesecima optužuju za političku zloupotrebu položaja - posebno zbog istrage protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Garland pokušava da napravi maksimalnu distancu između svog Ministarstva pravde i istrage. Za specijalnog tužioca imenovao je Roberta Hura, a iskusni bivši tužilac iz Merilenda, kojeg je postavio Bajdenov prethodnik Tramp, sada treba da provjeri da li su zakoni prekršeni.

Ovo imenovanje pokazuje javnosti da je ovo Ministarstvo nezavisno i odgovorno, posebno kada se radi o najosetljivijim istragama - i da se njegove odluke zasnivaju samo na činjenicama i zakonu.

Biden: Putin objavom primirja 'pokušava doći do kisika'

Biden: Putin objavom primirja 'pokušava doći do kisika'

Oštre kritike republikanaca

Ali to je upravo ono u šta republikanci ne žele vjerovati. Za Kevina McCarthyja, novoizabranog predsjednika Predstavničkog doma, razlike u suočavanju sa događajima su očigledne: kod Bidena su dokumenti i istraga držani u tajnosti sedmicama, kod Trumpa, s druge strane, "FBI je čak objavio i slike racije u Mar-a-Lagu". I zato on pita: "Gdje su fotografije Bidenovih dokumenata?" i dodaje kako je Biden već na međuizborima znao da će se to dogoditi. "Zato Amerikanci ne vjeruju svojoj vladi. Ne možete imati drugačije tumačenje zakona za ljude sa kojima se filozofski ne slažete. I ne možete koristiti svoje Ministarstvo pravosuđa da onda krivično gonite takve ljude", rekao je McCarthy.

Republikanci žele sami da istraže ovaj slučaj u Kongresu – do kraja januara Bijela kuća bi trebala dostaviti relevantne dokumente. Dakle, stvari postaju neugodne za Bidena i njegove demokrate. Većina je do sada šutjela - ili polovično brani svog predsjednika, poput Hakima Jeffriesa, novog vođe poslaničke grupe demokrata u Predstavničkom domu: On još ne zna sve činjenice, rekao je ovaj demokrata novinarima i dodao kako ima puno povjerenje u Bidena, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije