Denis Bećirović razgovarao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha

6
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović razgovarao sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha
Foto: Agencije / Bećirović sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha.

Tokom sadržajnog susreta Bećirović je izrazio zahvalnost brigadnom generalu Pameli McGaha na doprinosu koji NATO komanda u Sarajevu kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini u pogledu reformi odbrambenog sektora, NATO integracija i opće sigurnosti i stabilnosti. Ocjenjujući kako je saradnja sa NATO štabom od velike važnosti, izrazio je želju za zajedničkim radom na implementaciji Programa reformi BiH u cilju prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u NATO.

Bećirović je potvrdio čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu sa Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Denis Bećirović: Državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini

Denis Bećirović: Državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini

Pozdravio je odluku o političkoj i praktičnoj pomoći, koju je NATO najavio Bosni i Hercegovini tokom samita u Madridu, kao i paketu podrške Bosni i Hercegovini u smislu snaženja odbrambenih kapaciteta, što je precizirano i tokom nedavnog ministarskog sastanka u Bukureštu. Član Predsjedništva BiH iskazao je spremnost da se zaključci zajednički usaglase i konkretno definiraju kroz paket "Prilagođene podrške Bosni i Hercegovini".

Između ostalog, Bećirović je ukazao kako geopolitička dešavanja, uključujući i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, imaju direktan odraz i na sigurnosno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini, zbog čega je nastavak dosljednog procesa euroatlantskih integracija od velike važnosti.

U tom pogledu zajednički je konstatiran značaj nastavka implementacije programa razvoja i modernizacije Oružanih snaga, kao i nastavak učešća u operacijama podrške miru u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici u skladu sa odlukom novog saziva Predsjedništva BiH.

Na kraju razgovora Bećirović je poručio kako se mora stati na put destruktivnom djelovanju kako bi se zaštitili ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, te da međunarodna zajednica treba da zauzme kategoričan stav prema političkim elitama koje usporavaju euroatlantske integracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije