Denis Bećirović o antiustavnoj politici Dodika: Pravobranilaštvo mora štititi imovinske interese BiH

4
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović o antiustavnoj politici Dodika: Pravobranilaštvo mora štititi imovinske interese BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

S obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zvanično je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao nadležna državna institucija BiH poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države BiH u vezi sa izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta RS.

U cilju pоduzimanja mjera krivičnopravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa BiH pred nadležnim Tužilaštvom BiH, član Predsjedništva BiH dr. Bećirović zahtijeva od Pravobranilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o Pravobranilaštvu BiH, cjelovitu informaciju o poduzetim mjerama iz svoje nadležnosti na izvršenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Državni organi BiH moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze. Odgovorna lica u Pravobranilaštvu BiH, kao i u drugim nadležnim državnim institucijama, primaju plaće od građana Bosne i Hercegovine da bi štitili imovinske interese države a ne spavali pred očiglednim antiustavnim i nezakonitim radnjama pojedinih predstavnika bh. entiteta RS.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Zahtjev člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića se posebno odnosi na izvršenje odluka Ustavnog suda broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/21, U-4/20, te U-10/22.

Podsjetimo, Ustavni sud je 2. marta 2023. godine "u plenarnom sazivu, u predmetu broj U-5/23, rješavajući zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih, za donošenje privremene mjere" donio privremenu mjeru kojom je van pravne snage stavio najnoviji Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu kojom će utvrditi da sporni zakon nije u saglasnosti sa članom I/1, članom III/3.b), članom IV/4.a) i e) i članom VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine.

Neupitna je ustavnopravna činjenica da državna imovina pripada državi BiH. O državnoj imovini Bosne i Hercegovine ne može biti političke trgovine. To je svetinja i ona pripada državi Bosni i Hercegovini. Nikakve prijetnje Milorada Dodika ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije