Dan žalosti u FBiH: Tišina i zastave na pola koplja

0
Radiosarajevo.ba
Dan žalosti u FBiH: Tišina i zastave na pola koplja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dan žalosti u Federaciji BiH

Na području Federacije Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

Odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti donijela je Vlada Federacije BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije BiH.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Također, medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Na današnji dan prije 28 godina, u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren, na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu prosječne starosti od 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

Ovaj događaj je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske Republike Srpske Novak Đukić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se jutros putem Facebooka povodom Dana žalosti kao znak sjećanja na masakr u Tuzli u kojem je ubijeno 71 Tuzlanki i Tuzlaka.

Dan žalosti kao znak sjećanja na masakr u Tuzli „Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal......

Posted by Nermin Nikšić on Wednesday, May 24, 2023

On je pozvao Srbiju da izruči Novaka Đukića.

"Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima.

Nermin Nikšić pozvao Srbiju: 'Izručite ratnog zločinca Novaka Đukića'

Nermin Nikšić pozvao Srbiju: 'Izručite ratnog zločinca Novaka Đukića'

Zločin ne smije ostati bez kazne. Zaštitom i veličanjem zločinaca šaljemo veoma pogrešnu poruku, posebno mladim ljudima. Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama", poručio je Nermin Nikšić.

U našoj galeriji pogledajte kako se u Sarajevu obilježava Dan žalosti:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije