Ambasada Italije najavljuje: Dani italijanskog filma u šest gradova BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ambasada Italije najavljuje: Dani italijanskog filma u šest gradova BiH
Foto: Ambasada Italije / Najava

Ambasada Italije u Sarajevu predstavila je godišnji susret s italijanskim filmom u Bosni i Hercegovini, bogatog i raznolikog programa projekcija, koje će biti upriličene u glavnim gradovima zemlje.

„'Dani italijanskog filma' predstavljaju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bosanskohercegovačku javnost, tradicionalno najomiljenijih", izjavio je ambasador Italije, Marco Di Ruzza.

 Ambasador Italije najavio je da je proširena lista gradova u okviru "Dana italijanskog filma".

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

Put ka otvaranju pregovora s EU: Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudu BiH

"Izdanje za 2022., ove manifestacije, bilježi i dodatnu ekspanziju našeg projekta, jer smo proširili skup uključenih gradova, s Distriktom Brčko i gradom Zenicom, koji će se pridružiti Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Riječ je, stoga, o velikom ulaganju u korist bosanskohercegovačke publike s ciljem još snažnijeg konsolidiranja kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine, zemlje, oduvijek protagoniste, balkanske i međunarodne kinematografije, zahvaljujući također slavnom Sarajevo Film festivalu", kazao je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

"Našom revijom želimo simbolično izgraditi most ka tradicionalnoj, filmskoj ljetnoj sezoni Sarajeva, periodu izvanredno intenzivnom i dinamičnom za prijestolnicu, u koju pristižu reditelji i akteri iz cijele regije i iz mnogobrojnih zemalja. Italija se tako potvrđuje prvorazrednim kinematografskim partnerom za Bosnu i Hercegovinu, njen film, njenu publiku”, dodao je ambasador.

Izdanje za 2022. "Dana italijanskog filma u BiH", donosi jednu uravnoteženu selekciju komedija, drama i dokumentarnog filma, filmova dugog i kratkog metra. Publika će moći nanovo vidjeti prepoznatljiva lica savremenog italijanskog filma, kao što su Toni Servillo i Paola Cortellesi, pogledati djela autora u usponu, poput djela rimskog umjetničkog dvojca “YouNuts” (Niccolò Celaia i Antonio Usbergo) ili već afirmiranih autora, kao što su Riccardo Milani ili Leonardo di Costanzo. Nadalje, u okviru projekta Bijenala u Veneciji, posvećenog promociji najperspektivnijih talenata italijanskog filma, za sarajevsku publiku će lično predstaviti svoj film “Pouke ljubavi” milanska rediteljica Chiara Campara.

Program je ove godine obogaćen i s nekoliko eksperimenata, koji će dodatno stimulirati zainteresiranost bosanskohercegovačkih gledalaca, a naročito, sarajevska projekcija u augumentiranoj, proširenoj stvarnosti, kratkometražnog filma “Nikola Tesla – Čovjek iz budućnosti”, čiju režiju potpisuje Alessandro Parrello. Ne izostaje, po prvi put, saradnja s Ambasadom Švicarske, na promociji italofonog filma ne italijanskih autora, kao u slučaju reditelja iz Kantona Ticino (Tičino), film “Sinestezija”, čiju režiju potpisuje Erik Bernasconi predstaviti u Sarajevu, zajedno, dvije Ambasade, tokom jedne specijalne večeri, pretpremijerno, 24. juna.

Povodom tridesete godišnjice tragičnih događaja koji su obilježili početak rata u Bosni i Hercegovini i opsadu njene prijestolnice, Sarajeva, u završnici revije, predviđena su dva dana specifično posvećena sjećanju i historijskom osvrtu, uz projekciju dokumentarnih filmova “Hotel Sarajevo” kojem je autorica Barbara Cupisti i “Unsafe Goražde” koji je režirao Enrico Dagnino.

„Dani italijanskog filma", na ovaj način, potvrđuju svoju eklektičnost kako bi zadovoljili sve ukuse domaće publike, omogućavajući istovremeno da, u bosankohercegovačke gradove, budu donesene različite duše italijanskog savremenog filma, utvrđujući još više postojeće, već snažne kulturne veze između Italije i Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije