Christian Schmidt: Nakon mnogo godina letargije, stvari se mijenjaju u BiH

7
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: Nakon mnogo godina letargije, stvari se mijenjaju u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu održao press konferenciju nakon dvodnevnog zasjednja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Kako je istaknuo na početku, BiH ima historijsku šansu nakon održanih izbora i ohrabrujući je napredak u formiranju vlasti: "Ova zemlja sad ima šansu da ostvari napredak na putu ka evropskim integracijama".

Schmidt smatra da bi kandidatski status BiH u EU mogao biti dobrodošao prvi korak, ali: "To još nije gotovo, o tome će odlučiti Evropsko vijeće u Pragu sljedeće sedmice."

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

"Postoji ohrabrenje i očekivanje da institucije BiH urade svoj dio posla, da se donesu zakonodavni akti i formira vlast. S druge strane, ovaj kandidatski status bi bio prvi korak, a nakon toga bi uslijedio pravi posao. Status, pak, ne znači da će BiH automatski postati članica EU, ništa se ne može značajno desiti bez ozbiljnog posla", rekao je Schmidt.

Kazao je da su se na PIC-u usaglasili da će pružati podršku BiH na njenom putu kako bi postala multietničko, funkcionalno društvo.

"Nakon mnogo godina letargije, stvari se mijenjaju u BiH, moramo iskoristiti ovu dinamiku. Dugo vremena se čekalo da ova zemlja napravi korake prema stabilnoj budućnosti. Ovo je sad mogućnost i trenutak da političari poboljšaju svakodnevni život građana. To će biti težak posao, ali je moguće postići taj cilj", izjavio je on nakon sjednice PIC-a.

Poručio je i sljedeće: "BiH bi trebala, a vjerujem i da hoće, postati dio evropske porodice država što je prije moguće. Političari se biraju da bi donosili odluke i djelovali, neki su poslije izbora pokazali da su spremni djelovati i to je dobar znak. Nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas."

Istaknuo je kako će on, zajedno s međunarodnom zajednicom, doprinijeti dijalogu koji treba da se nastavi, te izrazio očekivanja da će se institucije formirati u dogledno vrijeme i da tu nema mjesta za blokadu.

"Vrijeme za neuvjerljive političke manevre je prošlo, BiH mora dokazati da je sprema provoditi reforme. To zahtijeva da djelujemo u interesu ove zemlje, a to podrazumijeva da se poduzimaju aktivnosti na vladavini prava", naglasio je Schmidt, te ponovio ko su bili gosti jučer i danas na sjednici PIC-a; jučer predstavnici pravosudnih institucija, a danas predsjedavajući Predstavničkog doma državne skupštine Denis Zvizdić. 

"Ponekad je potrebno napraviti poneku žrtvu, bolne korake kako bi zemlja krenula naprijed. Nadam se da će se umjesto interesa političkih stranaka, gledati interesa ove zemlje, jer smatramo da je kretanje prema evropskim integracijama krucijalno za mlade, kojima poručujem - ostanite i pomozite da ova zemlja postane bolje mjesto življenja", zaključio je Schmidt te dodao:

"Nije vrijeme da se političari poigravaju s glasačima - pratimo komentare koji kolaju zadnjih sedmica i svima bih poručio da iskoriste ovu priliku, usvoje potrebne odluke i zakone: Pred nama su veliki izazovi, ali smatram da su to stvari u koje vrijedi uložiti truda, jer to će otvoriti put za stvarne i održive reforme. Treba biti optimista i pozitivno razmišljati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije