Bliži se nova školska godina: Evo koliko učenika kreće u prvi razred osnovnih škola u Sarajevu

0
Fena
Bliži se nova školska godina: Evo koliko učenika kreće u prvi razred osnovnih škola u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / NS: "Obrazovanje ne može biti žrtva vjerskog opredijeljenja"

Drugi upisni rok za prijem prvačića u školama Kantona Sarajevo bit će okončan do kraja augusta. Roditelji do kraja ove sedmice imaju priliku da upišu svoje mališane u prvi razred, kako bi 1. septembra spremno zakoračili u svijet obrazovanja.

Pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS Nihada Čolić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u prvi razred u pojedinim općinama, ipak analize iz prvog upisnog roka pokazuju da nije bilo značajnijih razlika u upisu u odnosu na prošlu školsku godinu, ukupno oko 4.000.

Možemo konstatovati, kazala je Čolić, da postoji tendencija smanjenja broja upisa učenika u općini Stari Grad, dok je najveći broj upisa na području općina Novi Grad, Ilidža i Novo Sarajevo.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Vlada KS: Od naredne godine besplatni udžbenici za đake od 5. do 9. razreda

Vlada KS: Od naredne godine besplatni udžbenici za đake od 5. do 9. razreda

"Ohrabruje i što zbog nedostatka učenika nijedna škola nije zatvorena. Čak je otvorena jedna nova škola u naselju Šip", rekla je Čolić.

Sve škole su kadrovski spremne za prijem prvačića, dodala je, a nastavnici su već u učionicama i pripremaju svečanost i dobrodošlicu prvačićima.

Ove godine Kanton Sarajevo finansira kupovinu udžbenika za učenike od 5 do 9 razreda, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke BiH finansira nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda za učenike u stanju socijalne potrebe.

Na području KS-a ima 79 osnovnih šola, sedam je privatnih. Uposlenika je 3.702, od toga učitelja je 1.029, a nastavnika u predmetnoj nastavi 2.673.

Čolić je navela i to da, u skladu s potrebama, škole otvaraju konkurse za nove uposlenike. Neki konkursi su već u toku ili su završeni.

"To su obično radna mjesta za odgajatelje u predškolskim ustanovama, učitelje, nastavnika fizike, njemačkog jezika, informatike. Sva kadrovska potreba škola, dostavlja se resornom ministarstvu nakon čega ministar daje suglasnost", pojasnila je pomoćnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS Nihada Čolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije