BH novinari pozvali vlasti iz Mostara da hitno uklone grafit sa govorom mržnje prema novinarima

0
Radiosarajevo.ba
BH novinari pozvali vlasti iz Mostara da hitno uklone grafit sa govorom mržnje prema novinarima
Foto: Ilustracija / BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identifikovani i sankcionisani.

Podsjetimo, u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom je napisano "Smrt novinarima".

Uznemirujući grafit u Banjoj Luci: "Smrt studentima došljacima"

Uznemirujući grafit u Banjoj Luci: "Smrt studentima došljacima"

"Postojanje i tolerisanje grafita sa porukom "Smrt novinarima" ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara. Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise sa govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit. U tom kontekstu, posebno je neprihvatljivo obrazloženje koje je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić jučer dao medijima da "grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv", saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

U saopćenju je navedeno da Upravni odbor Udruženja BH novinari očekuje da će nadležne institucije u Mostaru hitnim uklanjanjem grafita i pronalaženjem osoba odgovornih za ovaj sramni čin pokazati da se govor mržnje, bez obzira na to prema kome je usmjeren, ne može i ne smije tolerisati.

"Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, tokom ove godine zabilježila je porast mrzilačkih poruka prema novinarima/kama, govora mržnje i prijetnji smrću za čak 137 posto, zaključuje se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije