Bassuener o rezoluciji HDZ-a: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud

14
F. V.
Bassuener o rezoluciji HDZ-a: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud
Foto: Kolaž / Bassuener o rezoluciji HDZ i EPP: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud

U javnost je danas procurio prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" koji će biti ponuđen na usvajanje Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Inače, Kongres EPP-a će biti održan od 30. maja do 1. juna ove godine u Rotterdamu u Nizozemskoj. 

Kako je objavio portal Istraga.ba koji je došao u posjed rezolucije, u uvodu se ističe da u "kontekstu drastičnog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Evropi uslijed agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Europska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore koji će usmjeriti Jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti".

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Također, u rezoluciji se, uz ostalo, spominje i "legitimno predstavljanje", to jeste da je "legitimno predstavljanje", onako kako ga vide HDZ BiH i Dragan Čović, "preduvjet stabilnosti BiH".

Na službenoj web stanici EPP-a večeras je objavljen draft rezolucije dostavljene na usvajanje Kongresu EPP-a.

Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), inače odličan poznavatelj političkih pritilika u BiH i regiji, kaže da je ima priliku da vidi navedeni dokument.

"To je sramotan posljednji pokušaj europarlamentaraca Željane Zovko i Davida McAllistera da okupe cijeli EPP iza volje Dragana Čovića i njegovih interesa da očuva moć i vlast u BiH. Hrvatska se jedva istakla kao članica EU ili NATO-a u odbrani Ukrajine, sasvim suprotno! Dakle, to je duboko ciničan marketinški trik za istu staru plemensku agendu: da se Draganu Čoviću i HDZ-u BiH osigura etnoteritorijalni feud, jednako onako kako ima njegov dugogodišnji saveznik Milorad Dodik (u bh. entitetu RS)“, kazao je Bassuener za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, članovi EPP-a ne bi trebali nasjedati na ovo.

"Europaralemtarac i njemački diplomata Michael Gahler je pokazao da razumije opasnosti s kojima se BiH suočava, kako iznutra, tako i spolja. Zato bi se trebao boriti protiv ovoga. I ne bi trebao biti sam“, upozorio je Bassuener.

Podsjetimo, u rezoluciji prema EPP-u se, također, poziva na brzu promjenu Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i na implementaciju principa pune jednakosti, pariteta i nediskiminacije sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u svim političkim institucijama.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se dalje u rezoluciji, smatra se da je "preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje", koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako "konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike".

Na kraju, pozivaju se svi politički lideri i institucije BiH da daju svoj konstruktivni doprinos u osiguranju poštenih izbora i izbjegnu izbornu praksu koja će dovesti u opasnost legitimno politčko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i svih građana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije