Annalena Baerbock pojačava tempo: Zemlje zapadnog Balkana na sastanku u Berlinu

6
Radiosarajevo.ba
Annalena Baerbock pojačava tempo: Zemlje zapadnog Balkana na sastanku u Berlinu
Foto: EPA-EFE / Twentieth Century / Annalena Baerbock

Sastanak ministara vanjskih poslova u formatu takozvanog „Berlinskog procesa" koji se održava u glavnom gradu Njemačke, fokusirat će se prije svega na napore za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, najavljuje domaćin, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pored toga, kako prenosi agencija dpa, tema bi trebalo da bude i energetska bezbjednost u svjetlu ruskog agresorskog rata u Ukrajini, kao i zajednička „zelena agenda".

Pristupanje Europskoj uniji

Pored zemalja zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine (našu zemlju će predstavljati Bisera Turković), Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, na sastanku u Berlinu učestvovat će i šefovi diplomatija Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Češke.

Počela hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Raspravljat će se samo o jednoj tački

Počela hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Raspravljat će se samo o jednoj tački

Baerbock poslala pismo Dodiku: Bilo bi dobro da ostanemo u kontaktu

Baerbock poslala pismo Dodiku: Bilo bi dobro da ostanemo u kontaktu

Diskusija u tom formatu uvijek ima za temu i izglede zemalja zapadnog Balkana za pristupanje EU, što je obećano još 2003. godine.

Od tada jeste postignut napredak, ali je, kako naglašava dpa, proces sada zaustavljen.

Ne ostavljati prostor Rusiji i Kini

Njemačka agencija podsjeća da je „Berlinski proces" 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel (CDU) na prvoj Konferenciji zapadnog Balkana u Berlinu.

Format ima za cilj da unaprijedi približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Pored toga, cilj je i poboljšanje ekonomske situacije u regionu i unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Aktuelna njemačka ministarica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni) već neko vrijeme insistira na intenziviranju tempa debate o zbližavanju zemalja zapadnog Balkana i Europske unije, piše Deutsche Welle.

Ona je tako, početkom jula, nakon razgovora sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon, upozorila da na Balkanu ne bi trebalo omogućiti da se stvori prostor u koji bi stupili Rusija ili drugi akteri.

Osim Moskve, navodi njemačka agencija dpa, Kina također pokušava da poveća svoj uticaj na zapadnom Balkanu, recimo u Srbiji i entitetu Republika Srpskaj u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije