Adis Ahmetović u Bundestagu: Trebamo biti zabrinuti kada ruski ambasador prijeti BiH

0
A. Sokolović
Adis Ahmetović u Bundestagu: Trebamo biti zabrinuti kada ruski ambasador prijeti BiH
Foto: Privatni album / Adis Ahmetović

Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u Bundestagu i izvjestilac ove stranke za Zapadni Balkan, večeras je u njemačkom Parlamentu održao snažan govor o historijskoj prilici da se zemlje Zapadnog Balkana uvedu u Europsku uniju.

Portal Radiosarajevo.ba pratio je govor Ahmetovića u Bundestagu, u kojem je podvukao sve što je proteklih dana naglašavao da će govoriti na društvenim mrežama.

Njegov govor u Bundestagu prenosimo u cijelosti:

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Adis Ahmetović postao član Liderske inicijative za Srebrenicu

Adis Ahmetović postao član Liderske inicijative za Srebrenicu

"Drago mi je što ponovo razgovaramo o Zapadnom Balkanu danas. Nakon dugog perioda, u kojem je njemačka politika prema Zapadnom Balkan fokusirala na održavanje statusa quoa, region je sada ponovo dobija više pažnje. Ovo je jasno uočljivo. U Njemačkoj duva novi vjetar u Bundestagu - i to je dobra stvar.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija. Ovo je šest malih zemalja na jugoistoku Europa o kojoj govorimo. Male zemlje - ali nikako beznačajne. Često su ove zemlje i čitav region Zapadnog Balkana predstavljene kao periferija - dvorišta Europe", naglasio je Ahmetović.

Zatim je podvukao:

"Dame i gospodo, dopustite mi da vam kažem jednu stvar, jugoistočna Europa, Zapadni Balkan nije dvorište, već unutrašnjost dvorišta Evrope i kao takav suštinski važan za mir i sigurnosti na našem kontinentu. Prošla su skoro četiri mjeseca od ruske invazije na Ukrajinu. A agresija koja nas i dalje duboko šokira četiri mjeseca kasnije. Jasno smo pokazali da stojimo uz Ukrajinu. Izjavili smo "prekretnica u vremenu" i to također znači prekretnica u njemačkoj politici zapadnog Balkana.

Europska unija je jedan od najuspješnijih mirovnih projekata u historiji - garant mira, slobode i napretka za svoje članove. Stoga je naša odgovornost da sada aktivno promoviramo približavanje Zapadnog Balkana prema EU. Sada je historijski trenutak: moramo podržati zemlje zapadnog Balkana na njihovom putu u Europsku uniju", istakao je Adis Ahmetović.

Adis Ahmetović
Foto: Privatni album: Adis Ahmetović

U nastavku govora prisutne u Bundestagu je upitao "šta će se desiti ako to ne učinimo i nastavimo da zanemarujemo region".

"Već je evidentno: treće zemlje kao što su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i, zaista, Rusija je odavno prepoznala oklevanje EU kao geostratešku i ekonomska prilika. Godinama su širili svoje autokratski utjecaj i popunjavanje vakuuma moći koji je ostavila EU.

Trebalo bi da nas brine kada se udvaraju predsjednici država iz regiona

Sankt Peterburga i govori se o prijateljskim odnosima. Trebalo bi nas zabrinjavati kada je ruski ambasador u Bosni i Hercegovina prijeti zemlji ako uđe u NATO. Još nije kasno, ali moramo odmah preduzeti akciju. Nije to samo rat u Ukrajini i potiskivanje ovih trećih zemlje koje stvaraju trenutni prozor mogućnosti, ali i saglasnost stanovništva", dodao je Ahmetović.

Balkan je i dalje za ulazak u Europsku uniju, naglasio je.

Adis Ahmetović iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

Adis Ahmetović iz Sarajeva poručio: Samo je jedan pravi put za BiH

"Međutim, čekaju dugo - u nekim slučajevima predugo - i razočarani su stagnirajućim procesom pristupanja. Svima bi nam trebalo biti jasno da bez brzih napredak u pregovorima o pristupanju EU, ova podrška EU u Zapadni Balkan će propasti i evropski duh će biti ugašen. Sjeverna Makedonija je značajan primjer za to: na putu u EU 2019. godine, zemlja je mirno riješila višegodišnji spor oko imena Grčka. Izuzetno istorijsko dostignuće!

Prilikom pristupanja pregovori s EU su tada trebali početi 2020. godine, Bugarska je iskoristila svoj veto, tvrdeći da bi Sjeverna Makedonija trebala priznati svoje bugarske korijene. Poštovane kolege, ovakvo blokiranje šteti EU", kazao je Adis Ahmetović za govornicom u Bundestagu.

Podsjetimo, Adis Ahmetović ušao je u Bundestag (njemački Parlament) prošle godine u septembru i smatra da je u BiH građanski koncept moguć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije