Alarmantno upozorenje iz ovog dijela BiH: Stižu obilne padavine, preporučujemo pojačan oprez!

0
Radiosarajevo.ba
Alarmantno upozorenje iz ovog dijela BiH: Stižu obilne padavine, preporučujemo pojačan oprez!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kišni decembar

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo (AVP Sava) naglašava, u obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 17. januara do 20. januara ove godine, da je moguć porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima rijeka Drine, Bosne, Une i Sane kao i Fojničke rijeke.

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH.

"Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u tom periodu su na području slivova Korane i Gline u BiH te na slivu Fojničke rijeke", navodi se.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Važno upozorenje za vozače, dijelovi bh. puteva pod vodom: Evo gdje je najkritičnije

Važno upozorenje za vozače, dijelovi bh. puteva pod vodom: Evo gdje je najkritičnije

Kako naglašavaju, za naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjeg dijela sliva rijeke Drine, sliva rijeke Željeznice, slivova Korane i Gline u BiH, gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne te slivova rijeke Une i Sane.

"Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u BPK Goražde, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo te na području općine Fojnica. Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu sa ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez", naglašeno je.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo, na područjima uz rijeke koje nemaju zaštitne vodne objekte, o tome da je opasno prilaziti obalama obzirom na moguće povećanje dubina i brzine vode u rijekama te da im pravovremeno daju obavještenje (sa uputama i smjernicama) na osnovu čega bi stanovništvo moglo (prije eventualne poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprjeđenja eventualnog štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Iz AVP Sava napominju da se obavještenje izdaje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može utjecati i na prognozirano hidrološko stanje.

Vanredno hidrološko stanje podrazumijeva povećan vodostaj na rijekama uslijed padavina i mogućnost pojave poplava manjeg, srednjeg i značajnog obuhvata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije