Skoro kao GTI, samo štedljiviji: VW počeo primati avansne uplate za Golf GTD

0
Radiosarajevo.ba
Skoro kao GTI, samo štedljiviji: VW počeo primati avansne uplate za Golf GTD

Oznaka GTD ne uživa kultni status kao GTI, ali ljubitelji VW Golfa više od četiri decenije poznaju turbodizelsku verziju. Ono što je počelo s Golfom "Jedinicom" u čijem je nosu brundao 1,6 litarski prisilno punjeni "naftaš" snage 70 "konja", nastavljeno je kroz sve generacije "njegovog veličanstva iz Wolfsburga".

Volkswagen je krajem prošle sedmice počeo primate avansne uplate za novi Golf GTD. U slučaju "GTD Osmice" riječ je o 2,0 litarskom motoru koji isporučuje 200 KS i obilnih 400 Nm obrtnog momenta. Poređenja radi, benzinski GTI pokreće motor snage 245 "konja".

U kombinaciji sa 7-stepenim DSG mjenjačem s dvostrukim kvačilom, najsnažniji dizel Golf za 7,1 sekundi stiže do 100 km/h. Maksimalna brzina: 245 km/h. Pritom, potrošnja ostaje "dizelaška", pa Golf GTD traži u prosjeku 4,4 litra goriva na 100 kilometara, što ga svrstava u energetsku klasu efikasnosti A.

GTD karakterizira ovjes spušten za 15 milimetara, krovni spojler i dvostruka izduvna cijev, kao i druge specifične vanjske karakteristike. Kao i obično, unutrašnjost sa karbonskim trakama temelji se na GTI verziji.

Standardni digitalni kokpit sa 10-inčnim zaslonom smješten je iza sportskog upravljača. Automobil se pokreće pomoću crvenog pulsirajućeg dugmeta start/stop. U Njemačkoj VW Golf GTD startuje po cijeni od 38.114 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije