De Tomaso seli u SAD: Model P72 obnovit će tradicionalne veze s Fordom

0
Radiosarajevo.ba
De Tomaso seli u SAD: Model P72 obnovit će tradicionalne veze s Fordom

Bolji poznavaoci automobila znaju za firmu De Tomaso koju je u italijanskoj Modeni 1959. godine osnovao Argentinac Alejandro de Tomaso (1928–2003).

Riječ je o jednoj od najosebujnih marki sportskih automobila koja se čak okušala i u Formuli 1, a koliko je De Tomaso bio snažan govori podatak da je jedno vrijeme bio vlasnik Maseratija i Innocentija.

Zaštitni znak De Tomasa bio je kultni sportski model Pantera koji je izrađivan više od dvije decenije (1971-1992), baziran na tehnici Forda, jer jer nastao u vrijeme kada je proizvođač iz Detroita bio većinski vlasnik italijanske kompanije.

Nakon burnih promjena vlasništva, De Tomaso je 2014. godine završio u rukama kineskog konzorcija Ideal Team Ventures sa sjedištem u Hong Kongu, da bi 2019. novoosnovana kompanija predstavila svoj prvi proizvod - sportski automobil u retro stilu nazvan P72.

Oživljeni brend sportskih automobila sada je saopćio da seli svoje poslovne aktivnosti u SAD. Tamo će se De Tomaso P72 ručno izrađivati od četvrtog kvartala 2022. godine. Razlog za to su, između ostalog, tradicionalne veze s Fordom.

Tako će De Tomaso P72 pokretati 5,0 litarski V8 sa superpunjačem. Uz pomoć tjunera, snaga motora treba biti povećana na više od 700 "konja". Još nema informacija o performansama i cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije