Haos na aerodromima u Europi: Otkazuju se letovi

0
Radiosarajevo.ba
Haos na aerodromima u Europi: Otkazuju se letovi
Foto: Facebook / Aerodrom Paris Orly

Aviokompanje su otkazale svaki peti let danas prije podne na pariškom aerodromu Roissy-Charles-de-Gaulle zbog štrajka, koji se najavljuje i za naredni vikend, od 9. i 10. jula, saopćio je sindikat.

Kako je navela Generalna uprava za civilnu avijaciju pošto nije riješen spor, tražilo se od aviokompanija da smanje svoj program letova između 7.00 i 14.00 sati danas za 20 posto na prvom francuskom aerodromu Roissy-Charles-de-Gaulle, na sjeveroistoku Pariza.

Radnici na francuskim aerodromima štrajkuju nezadovoljni platama. Zbog štrajka je na pariškim aerodromima Roissy-Charles-de-Gaulle i Paris Orly otkazano 17 posto letova. Radnici su održali proteste na oba aerodroma, piše N1.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Oni traže retroaktivno povećanje plata do početka ove godine od šest posto, dok je uprava aerodroma ponudila povećanje od tri posto.

Vatrogasci na aerodromu Roissy-Charles-de-Gaulle također štrajkuju, zbog čega je aerodrom morao zatvoriti neke piste. Vatrogasci imaju posebne zahtjeve u vezi sa visinom plate.

Uprava je odlučila da uvede ova preventivna otkazivanja zbog štrajka vatrogasaca na aerodromu zbog čega će biti zatvoren dio pista i prema tome smanjen kapacitet.

Haos na njemačkim aerodromima

Haos na njemačkim aerodromima

Vatrogasci koji štrajkuju zbog plata, nastavljaju štrajk, nezadovoljni predlozima uprave, rekao je zvaničnik grupe koja upravlja Pariškim aerodromima.

Štrajk se očigledno zaoštrava pošto je tokom prva dva dana štrajka, jučer i danas prije podne, na tom aerodromu ukinut svaki šesti let.

Zvaničnik je rekao da će štrajk trajati cijeli vikend, kako je najavljeno, i da je data nova najava za idući vikend, 9. i 10. juli, kada počinje ljetnji školski raspust i obično je tada na vrhuncu broj putnika na aerodromima, željezničkim stanicama i na cestama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije