Amel Kapo, trener PK SPID: Ismail Zulfić i Ismail Barlov naši zlatni aduti za Paraolimpijske igre

0
A. S.
Amel Kapo, trener PK SPID: Ismail Zulfić i Ismail Barlov naši zlatni aduti za Paraolimpijske igre
Foto: Privatni album / SPID ima vrhunske parasportiste

Plivački klub SPID Sarajevo je prvi i jedini plivački klub u Bosni i Hercegovini namjenjen osobama sa invaliditetom.

Klub je osnovan krajem 2015. godine sa ciljem rehabilitacije, resocijalizacije i pozitivne inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo i društvene aktivnosti kroz plivanje i vodene sportove. Plivanje i sve aktivnosti za osobe sa invaliditetom u našem klubu su besplatne.

Klub broji 89 aktivnih članova sa različitim vrstama, stepenima i oblicima invaliditeta.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Plivači SPID-a napravili žetvu medalja u Beogradu i Sarajevu

Plivači SPID-a napravili žetvu medalja u Beogradu i Sarajevu

Kroz klub u toku kalendarske godine kroz različite projekte prođe preko 200 osoba sa invaliditetom. Obzirom da radimo pozitivnu inkluziju u klubu imamo i djecu tipičnog razvoja kojih imamo 72 člana. 

"U plivačkom klubu SPID radimo elementarnu obuku plivanja za osobe sa invaliditetom, naprednu obuku plivanja, takmičarski pogon te radimo po Halliwick metodi.

Sa djecom radi ukupno šest trenera koji su magistri sporta i tjelesnog odgoja te su prošli edukaciju za rad sa osobama sa invaliditetom po Halliwick metodi. Plivački klub Spid dobitnik je mnogo nagrada od kojih se izdvajaju „Šampion inkluzije“ nagradu dodjeljuje Unicef BiH, Plaketa Kantona Sarajevo za razvoj sporta osoba sa invaliditetom i inkluzije u Kantonu Sarajevo, nagrada za „Razvoj sporta“ Izbori sportiste godine Bosne i Hercegovine i mnoge druge", priča za portal Radiosarajevo.ba trener Amel Kapo.

Mali heroj Ismail Zulfić pokazuje još jednom da su prepreke samo u glavama

Mali heroj Ismail Zulfić pokazuje još jednom da su prepreke samo u glavama

Plivački klub SPID uspješno je organizovao tri međunarodna paraplivačka takmičenja pod nazivom „Sarajevo Open - U vodi smo svi jednaki", koji su uvršteni u kalendar Svjetske paraplivačke asocijacije te su kvalifikaciona za evropska, svjetska i paraolimpijska takmičenja.

"Organizatori smo i tri Inkluzivna takmičenja pod nazivom „Plivački (RE)Start“ te VI inkluzivnih klupskih takmičenja. Povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembar, naš klub će organizovati i svoje VII klupsko takmičenje pod nazivom „U vodi smoi svi jednaki“, koje će se održati 4. decembra na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu", dodaje Amel Kapo.

Članovi kluba uzeli učešće na mnogo domaćih, regionalnih i evropskih takmičenja gdje su napravili zapažene rezultate.

SPID ima vrhunske parasportiste
Foto: Privatni album : SPID ima vrhunske parasportiste

"SPID je ravnopravan član Federalnog plivačkog saveza Bosne i Hercegovine gdje naši članovi ravnopravno nastupaju rame uz rame sa djecom tipičnog razvoja na svim takmičenjima pod pokroviteljstvom ovog saveza pa i na državnim prvenstvima naše zemlje.

Naši paraplivači nastupali su na Svjetskim serijama u paraplivanju u Lignanu, Italija te Berlin, Njemačka. Najbolji paraplivač Bosne i Hercegovine Nermin Memić nastupio je 2018. godine na Mediteranskim igrama u Taragoni kao prvi sportista sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, gdje je u klasi S10 zauzeo 12. mjesto u disciplini 100m slobodnim stilom. Iste godine nastupio je na Evropskom prvenstvu u paraplivanju u Dablinu, Irska, gdje zauzeo 9. mjesto u diciplini 100m delfin u klasi S8 što je historijski rezultat za našu zemlju", dodaje Kapo.

Nermin Memić 2018. godine proglašen je za sportistom godine u kategoriji osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini u organizaciji Nezavisnih novine i BHRT-a.

"Drugi nastup na Evropskom prvenstvu na Madeiri u Portugalu naš najbolji paraplivač Nermin Memić zauzeo je 12. mjesto u disciplini 100m delfin klasa S8 gdje oborio i apsolutni rekord Bosne i Hercegovine u toj disciplini.

SPID ima vrhunske parasportiste
Foto: Privatni album : SPID ima vrhunske parasportiste

Shodno rezultatima starijih kolega iz kluba juniorski članovi našeg kluba također prave već sada velike rezultate u svojim uzrasnim kategorijama. Izdvajaju se dva paraplivača Ismail Zulfić, poznatiji kao Leptir bez krila, i Ismail Barlov. Osvajači su mnogo medalja na domaćim i regionalnim takmičenjima. Oba plivača su ispunili osnovni preduslov za međunarodnu klasifikaciju koja će se održati u Ligagnu, Italija početkom marta naredne godine. Nakon nadamo se uspješno dobijene klase moći će nastupiti na nekom od velikih takmičenja kao što su evropska, svjetska ili paraolimpijska takmičenja", podvukao je Amel Kapo.

Šampioni inkluzije kod gradonačelnika Skake: Oni ruše sve barijere

Šampioni inkluzije kod gradonačelnika Skake: Oni ruše sve barijere

Ismail Zulfić dobitnik je mnogo priznanja od kojih se izdvajaju „Sarajevska pahuljica“ koju dodjeljuje Grad Sarajevo, „Nagrada čitalaca“ izbor sportiste godine Bosne i Hercegovine u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a.

„Najperspektivniji sportista“ osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini – nagradu dodjeljuje Sportski savez osoba sa invaliditetom Bosne i Hercegovine. Pored plivanja Ismail Zulfić skija, borda, vozi biciklo i radi još mnogo super stvari iako je rođen bez gornjih ekstremiteta i sa deformitetom desnog stopala", podvukao je Amel Kapo, trener u SPID-u, za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije