Veliki nogometni potres u Italiji: Juventus ne smije u Europu iduće sezone, pale suspenzije

0
Radiosarajevo.ba
Veliki nogometni potres u Italiji: Juventus ne smije u Europu iduće sezone, pale suspenzije
Foto: EPA / Juventus i Torino

Veliku kaznu pretrpio je italijanski gigant Juventus! Federalni žalbeni sud Italije odlučio je: Juventusu se ove sezone oduzima 15 bodova, a velike kazne dobila su četvorica bivših funkcionera kluba.

Dvije i po godine suspenzije iz nogometa dobio je Fabio Paratici, bivši sportski direktor kluba, dvije godine dobio je Andrea Agnelli, bivši predsjednik kluba, a Maurizio Arrivabene, sadašnji direktor Tottenhama, a do jučer Juventusa suspendiran je također na dvije godine.

Kažnjeni su još i Federico Cherubini, bivši direktor nogometa u klubu sa 16 mjeseci, odnosno bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved koji sljedećih 8 mjeseci neće smjeti obavljati nikakve funkcije u nogometu.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Žestok obračun Džeke i navijača Juventusa: Skandirali mu 'cigane', a on uzvratio

Žestok obračun Džeke i navijača Juventusa: Skandirali mu 'cigane', a on uzvratio

O čemu se radi? Italijanski nogometni savez (FIGC) još je ranije otvorio istragu o financijskim malverzacijama u klubu, koje su u glavnini i bile razlog zbog kojih je čitava uprava kluba odstupila prije nekoliko mjeseci. Naime, revizijska kuća Prisma otkrila je da u financijskim izvještajima kluba za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine nešto ne štima. U klubu su fiktivno plaćali igrače, posebice za vrijeme pandemije, a jedan od onih koji to nije poricao bio je i Cristiano Ronaldo, tadašnja zvijezda kluba.

Tužilac Italijanskog nogometnog saveza Giuseppe Chine odlučio je, nakon Juventusove žalbe čitavu stvar podnijeti Federalnom žalbenom sudu koji je sljedeći nadležan za to pitanje. Sud je prihvatio Chineove argumente i otvorio parnicu protiv Juventusa i njegovih bivših dužnosnika. Iz cijelog procesa izostavljeni su klubovi poput Sampdorije i Empolija, za koje se također sumnnjalo da su u financijskim izvještajima prikazivali fiktivne brojke, predmete i plaćanja, sve kako bi prikazali gubitak manji nego što je u stvari bio.

Chine je tražio da se Juventus kazni sa devet bodova, a Federalni sud odlučio je kaznu odmjeriti na čak -15 bodova pa će Juventus u nastavak sezone krenuti s 22 boda. Motiv za tako visoku kaznu bio je da se Juventus ne plasira u Europu za sljedeću sezonu. To su jasno obznanili i sa suda i iz tužilaštva, piše Jutarnji.

Juventus se ima pravo žaliti na Collegio di Garanzia dello Sport, tijelu koje provodi odluke u ime Italijanskog olimpijskog odbora. No, odluka toga tijela ne odgađa izvršenje svega navedenog pa je Juventus u velikim problemima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije