Svjetsko prvenstvo u Kataru: Navijači će moći konzumirati alkohol, ali postoje uslovi

1
Radiosarajevo.ba
Svjetsko prvenstvo u Kataru: Navijači će moći konzumirati alkohol, ali postoje uslovi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na prvom Svjetskom prvenstvu u jednoj muslimanskoj zemlji vrijede stroga pravila za konzumiranje alkohola. Navijačke organizacije strahuju da bi stroga pravila mogla potaknuti navijače da više konzumiraju alkohol.

Alkohol je dio fudbalske kulture u mnogim dijelovima svijeta. Čak i prije početka utakmice se navijači sastaju kako bi zajedno popili pivo. I nakon utakmice se slavi pobjeda ili oplakuje poraz. Na Svjetskom prvenstvu od 20. novembra do 18. decembra u Kataru, prvom u muslimanskoj zemlji, neće biti takvih slika.

Konzumiranje alkohola u javnosti je u Kataru zabranjeno. Alkohol je dostupan samo nemuslimanima i to samo na odabranim mjestima, poput hotelskih barova. No, za mase fudbalskih navijača koje se očekuju tokom Svjetskog prvenstva u najmanjoj zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva u istoriji, navodno vrijede nešto manje stroga pravila kada je u pitanju prodaja i konzumiranje piva.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Da li će Katar konačno vratiti latinoameričke čarobnjake na tron fudbala?

Da li će Katar konačno vratiti latinoameričke čarobnjake na tron fudbala?

Naravno, igra ulogu i to što je velika američka pivara jedan od glavnih sponzora turnira. Na primjer, biće dozvoljena prodaja piva vlasnicima ulaznica na površinama oko stadiona. Međutim, pivo se ne smije unositi na stadion ili iz zone oko stadiona.

Pivo će se služiti i na zvaničnom okupljanju navijača FIFA-e u parku Al Bidda u glavnom gradu Dohi, ali samo uveče.

Iz organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva u Kataruje za DW je saopšteno: "Alkohol nije dio katarske kulture. Međutim, gostoprimstvo jeste. I zato će navijači koji žele da konzumiraju alkohol tokom Svjetskog prvenstva u Kataru to moći." Ipak, slika će biti veoma drugačija od one na prethodnim Svjetskim prvenstvima, kada su hiljade navijača pjevale i pile na javnim mjestima.

Za navijače koji rado konzumiraju alkohol ograničavanje konzumacije piva na prostor oko stadiona mogao bi biti poticaj da dođu ranije kako bi, kao i na dosadašnjim prvenstvima, popravili svoje raspoloženje.

Bailey Brown, predsjednik sjevernoameričkog udruženja navijača "Independent Supporters Council", strahuje da će zabrana alkohola na stadionu dovesti do toga da navijači previše piju prije utakmica. "Smatram da je to zabrinjavajuće", izjavio je Brown za DW.

"Bojim se da će mnogi pomisliti: 'To su tri sata u okviru kojih mogu da popijem.' Tada se konzumira mnogo više alkohola nego da nije bilo ovog naglog prestanka konzumiranja alkohola."

Pogodio je osvajače naslova u šest prvenstava i samo čeka ishod Mundijala u Kataru

Pogodio je osvajače naslova u šest prvenstava i samo čeka ishod Mundijala u Kataru

Martha Gens je u odboru evropske krovne organizacije navijača "Football Supporters Europe". Ova Portugalka vidi više opasnosti nego koristi u ograničenju konzumiranja i prodaje alkohola.

"Alkohol je dio fudbalske kulture i to se mora prihvatiti", izjavila je Gensova za DW. "U stvarnosti, ove zabrane su kontraproduktivne. Što ih više pokušavate provesti u djelo one postaju sve veći problem."

Huliganski ekscesi povezani s alkoholom, kao na nekim prethodnim Svjetskim prvenstvima, nisu za očekivati ​​u Kataru. Prepreke za nabavku alkohola su velike. Osim toga, samo registrovanim vlasnicima ulaznica je dozvoljen ulazak u Katar tokom Svjetskog prvenstva. I jedna i druga mjera bi trebale značajno smanjiti broj nasilnih "problematičkih navijača".

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ko je Sarajka koja se pojavljuje u reklami za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Međutim, pitanje alkohola može postati problem za navijače u Kataru. Na primjer ako piju na mjestima gdje to nije dozvoljeno. Englesko udruženje navijača "Football Supporters Association" je stoga objavilo detaljan vodič za navijače o konzumiranju alkohola u Kataru: "Ne unosite alkohol u zemlju i ne pijte na ulici! U suprotnom rizikujete da budete deportovani ili uhapšeni. U Kataru postoji samo jedna prodavnica alkoholnih pića i otvorena je samo za stanovnike zemlje."

Glasnogovornik američkih navijača Baily Brown kritikuje i nedostatak "transparentnosti u rješavanju problema konzumiranja alkohola": "Šta se događa ako vas u javnosti uhvate s alkoholom? Nisam veliki obožavatelj sivih zona."

Navijačima iz zemalja s kulturom konzumiranja alkohola, katarski organizacioni komitet Svjetskog prvenstva apsolutno jasno stavlja do znanja: "Navijači bi trebali imati na umu da je konzumacija alkohola izvan određenih područja zabranjena."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije