Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa E: Njemačka i Španija apsolutni favoriti

0
A. L.
Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa E: Njemačka i Španija apsolutni favoriti
Foto: EPA-EFE / Morata i Kimmich

Došlo je vrijeme da predstavimo i grupu E Svjetskog prvenstva u Kataru.

Na prvi pogled se čini kako bi ovo mogla biti grupa u kojoj je najlakše predvidjeti ko prolazi dalje, a da li će tako na kraju i biti, ostaje nam da vidimo za nekoliko sedmica.

Njemačka

Reprezentaciju Njemačke ne treba posebno predstavljati. Riječ je o fudbalskom timu koji spada u sami vrh svjetskog fudbala i jednoj od reprezentacija koje bi se mogle boriti za titulu prvaka svijeta.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Tim je, kao što smo i navikli, prepun zvijezda. Za mjesto na golu bore se tri svjetska superstara Manuel Neuer, Kevin Trapp i Marc-Andre ter Stegen. U odbrani je zvijezda Reala Antonio Rudiger, a osim njega jako su važni Matthias Ginter i Niklas Sule. U veznom redu Nijemci najveće nade polažu u jednog od svojih najboljih igrača Joshuu Kimmicha iz Bayerna, a tu su i Chelseajev Kai Havertz, Cityjev Gundogan, kao i nova zvijezda Bayerna Jamal Musiala.

Na pomolu skandal u Engleskoj: Fudbaler Brentforda optužen da je 232 puta prekršio pravila klađenja

Na pomolu skandal u Engleskoj: Fudbaler Brentforda optužen da je 232 puta prekršio pravila klađenja

U napadu, kao i obično, Njemačka ima mnogo opcija, ali najveća opasnost po protivnike će prijetiti preko Thomasa Mullera, Serge Gnabryja i Leroyja Sanea.

Njemačka je tokom godine pokazivala znakove slabosti, posebno u utakmicama Lige nacije protiv Mađarske gdje je uzela samo bod iz dva meča, ali je zato pobijedila Italiju s čakl 5:2, dok je u posljednjem meču protiv Engleske u gostima odigrala 3:3.

Elf je na prethodnom Mundijalu zaustavljen u grupnoj fazi, ali ovog puta je teško očekivati da se tako nešto može desiti. Ipak, sam prolazak grupe ni blizu neće zadovoljiti njemačke ukuse...

Leroy Sane
Foto: Instagram: Leroy Sane

Španija

Nakon nevjerovatnog niza od tri uzastopna velika takmičenja (2008., 2010. i 2012.) na kojima je uzimala zlatnu medalju, Španija se posljednjih 10 godina prilično muči.

Sve je počelo na Mundijalu u Brazilu na kojem su Španci ispali već u grupnoj fazi iako su branili trofej. Tortura je nastavljena na Euru u Francuskoj na kojem ispada u osmini finala, a novi šok uslijedio je na Mundijalu u Rusiji kada Španci ispadaju u osmini finala od Rusije. Crvena furija je odigrala vrlo dobro posljednji Euro, ali je zaustavljena u polufinalu pa ni to takmičenje neće ostati upisano zlatnim slovima u njihovu bogatu historiju.

E, sada malo o sastavu. Selektor Luis Enrique odlučio se za nekoliko iznenađujućih imena, dok je neke velike zvijezde ostavio kući.

Šok u Francuskoj: Svjetski prvaci ostali bez Christopher Nkunkua neposredno prije odlaska u Katar

Šok u Francuskoj: Svjetski prvaci ostali bez Christopher Nkunkua neposredno prije odlaska u Katar

Tako u Katar nisu otputovali Sergio Ramos i Thiago Alcantara, legende nacionalnog tima, a tu nema ni jednog od najboljih svjetskih golmana Davida de Gee.

Da šok bude još veći, Enrique je na Mundijal pozvao napadače koji još nemaju gola u ovoj sezoni, poput Pabla Sarabije iz PSG-a. U posebno dobroj formi nije ni Ferran Torres iz Barcelone, kao ni njegov kolega Ansu Fati. Marco Asensio rijetko igra za Real, ali je svejedno na spisku, baš kao i Dani Olmo iz Leipziga, koji doduše igra, ali rijetko je u prvoj postavi.

Vezni red bi trebali predvoditi Barcini Gavi, Pedri i Busquets, dok su u odbrani najveće uzdanice Jordi Alba i Dani Carvajal, dok od štopera teško možemo reći da je bilo kome mjesto u prvih 11 zagarantovano, osim možda Pau Torresa iz Villarreala koji je u posljednje vrijeme na toj poziciji igrao najviše. Osim njega, opcija je i Eric Garcia iz Barcelone.

Da sumiramo. Nije to više ona Španija s Iniestom, Xavijem , Casillasom, Ramosom, Piqueom, Torresom, Silvom i Villom, ali je i ova itekako respektabilna sa sjajnim selektorom i imat će sigurno najviše moguće ciljeve.

Pedri
Foto: Instagram: Pedri

Kostarika

Kostarikanci u posljednje vrijeme gotovo redovno igraju na prvenstvima svijeta. Posebno pamtimo njihov nastup iz 2014. godine kada su u Brazilu došli čak do četvrtfinala. Tada su napravili svjetsko čudo jer su bili prvi u grupi s Engleskom, Italijom i Urugvajem.

Selektor Luis Fernando Suarez na raspolaganju za Katar ima većinom igrače iz domaće lige s izuzetkom od nekoliko onih koji nastupaju u Evropi, ali većinom po ne tako poznatim klubovima.

Uvjerljivo najveća zvijezda reprezentacije je golman PSG-a Keylor Navas koji je briljirao na Prvenstvu 2014. godine nakon kojeg je napravio transfer u Real Madrid.

Kada govorimo o polju, najvažniji igrač je vezista Bryan Ruiz kojeg čitav fudbalski svijet zna po fenomelanim nastupima za reprezentaciju. Igrao je Ruiz svojevremeno ozbiljne uloge i u evropskom fudbalu i to kao član Twentea, Fulhama, Sportinga iz Lisabona itd.

Ipak, danas ima 37 godina i ne treba očekivati neki spektakl, ali da će biti važan igrač tima - nema dileme.

Pored njega, Kostarikanci će se osloniti i na napadača Joela Campbella koji je najvažniji napadač nacionalnog tima već 10-ak godina. Tokom karijere igrao je za Arsenal, Betis, Olympiakos, Villarreal i Sporting, ali je ipak najpoznatiji po nastupima za Kostariku.

Kada su u pitanju kvalifikacije, Kostarikanci su u CONCACAF zoni završili na četvrtom mjestu što im je donijelo play off. U tom susretu bili su bolji 1:0 od Novog Zelanda.

Keylor Navas
Foto: Instagram: Keylor Navas

Japan

Japanci su vrlo respektabilna reprezentacija koja bi mogla napraviti velike probleme u ovoj grupi. Većina fudbalera im dolazi iz evropskog fudbala - Premiershipa, Bundeslige, La Lige...

Najveća zvijezda je svakako štoper Arsenala Takehiro Tomiyasu koji igra sezonu iz snova. Udarna igla u veznom redu je jedan od glavnih igrača Eintrachta iz Frankfurta Daichi Kamada.

Po krilnim pozicijama su također vrlo opasni jer imaju Ritsua Doana iz Freiburga i Takefusa Kubu iz Real Sociedada koji igraju vrlo dobre sezone.

Japanci su i ranije imali sjajne generacije, a jedna od najboljih je ona iz Južne Afrike 2010. godine kada su igrali Yuto Nagatomo, Makoto Hasebe, Keisuke Honda Shindji Okazaki, Junichi Inamoto i kompanija.

Japanci su tada izgubili u osmini finala nakon penala od Paragvaja.

Japan je ove godine odigrao nekoliko ozbiljnih mečeva i pobjeđivao Ganu, Paragvaj, Južnu Koreju, Sjedinjene Američke Države, Australiju...

Takehiro Tomiyasu
Foto: Instagram: Takehiro Tomiyasu

1. kolo, 23. novembar:

14:00 Njemačka - Japan (Al Rayyan)
17:00 Španjolska - Kostarika (Doha)

2. kolo, 27. novembar:

11:00 Japan - Kostarika (Al Rayyan)
20:00 Španjolska – Njemačka (Al Khor)

3. kolo, 1. decembar:

20:00 Japan – Španjolska (Al Rayyan)
20:00 Kostarika – Njemačka (Al Khor)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije