Poražavajuće: Više od 22.000 bh. građana otišlo da radi u ove dvije zemlje u 2022.

0
Radiosarajevo.ba
Poražavajuće: Više od 22.000 bh. građana otišlo da radi u ove dvije zemlje u 2022.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Veliki broj građana ispred Ambasade Njemačke u BiH

Odlazak stanovništva, a posebno mladih i radno sposobnih gorući je problem Bosne i Hercegovine.

Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih evropskih zemalja za radnom snagom.

BiH već nedostaje radne snage pa su poslodavci počeli “uvoziti” radnike čak iz Bangladeša i Nepala, dok radnici iz BiH svaki dan odlaze jer su plate koje im poslodavci ovdje nude nedovoljne za preživjeti mjesec.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Odlasci su posebno izraženi tokom ljetne sezone. Posljednjih mjeseci na Jadranu vlada prava pomama za sezonskim radnicima, posebno u ugostiteljstvu. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obveznu naznaku “hitno”, traže radnike i obećavaju plate od 1.000 do 1.500 evra plus bonuse.

Muhamed zauvijek napušta BiH: "U 7 godina sam dobio 10 dana godišnjeg"

Muhamed zauvijek napušta BiH: "U 7 godina sam dobio 10 dana godišnjeg"

Kako su potvrdili iz MUP Hrvatske, od početka ove godine do 31. maja najviše dozvola za boravak i rad izdali su državljanima BiH, i to više od 16.000.

"Od toga ih je za novo zapošljavanje izdano 9.480, za produženje dozvole 5.223 te 1.754 za sezonske radnike", naveli su iz MUP Hrvatske, prenosi Bosnainfo.

Gotovo 60 odsto dozvola za rad izdano je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15 odsto za ugostiteljstvo i turizam. Inače, 2020. u Hrvatsku se iz inostranstva doselilo 33.414 osoba, a u inostranstvo se odselilo 34.046 osoba.

Od ukupnog broja doseljenih osoba u Hrvatsku, 28,2 posto ih se doselilo upravo iz BiH. Za razliku od Hrvatske iz koje se iseljava, ali gotovo isti broj osoba se i doseljava, u BiH je situacija puno lošija. Ovdje se doseljavaju tek rijetki, a egzodus radnika sve je veći. Uz Hrvatsku, u prva četiri mjeseca 2022. za rad u Sloveniji izdano je državljanima BiH 6.390 radnih dozvola. U Njemačku su u prva četiri mjeseca iz BiH otišla 162 medicinara, samo posredstvom programa “Triple Win”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije