Na današnji dan prije 35 godina: Platini u Sarajevu, prepuno Koševo u mraku

J. M.
Na današnji dan prije 35 godina: Platini u Sarajevu, prepuno Koševo u mraku
Foto: reprezentacija.rs / Kapiteni Platini i Zajec

Fudbal je bio najvažnija (ne samo "sporedna") stvar u Sarajevu u proljeće 1985. godine. Fudbaleri Sarajeva držali su prvo mjesto u Prvenstvu Jugoslavije, pri vrhu su bile i komšije s Grbavice - igrači Željezničara - koji su uspješno gurali i u Kupu UEFA, upravo izborivši plasman u polufinale.

Sarajevo je bilo centar "bubamare" bivše države pa ne čudi da je Fudbalski savez Jugoslavije glavnom gradu BiH dodijelio domaćinstvo najznačajnije reprezentativne utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986.

Na današnji dan prije 35 godina – 3. aprila 1985. – na Koševu su snage odmjerile reprezentacije Jugoslavije i Francuske u meču UEFA-ine četvrte kvalifikacione grupe za Mundijal.

Zajec, Stojić, Halilhodžić, Vujović, Radanović, Šestić, Gudelj, Hadžibegić, Baljić, Čapljić i Baždarević - undefined

Zajec, Stojić, Halilhodžić, Vujović, Radanović, Šestić, Gudelj, Hadžibegić, Baljić, Čapljić i Baždarević (Vjesnik)

Nikad dotad u Sarajevo nije došla jača reprezentacija: Francuska je u tom trenutku bila europski prvak i možda najbolja svjetska ekipa čije su vedete bili Michel Platini, Jean Tigana i Alain Giresse.

Slavni protivnik i fudbalska euforija ispunili su Koševo na čijim se tribinama smjestilo 53.000 gledalaca, navijača iz čitave Jugoslavije. "Plave" su predvodili igrači iz BiH: U prvoj postavi bili su "željovci" Vlado Čapljić, Mirsad Baljić i Mehmed Baždarević, stub odbrane Sarajeva Faruk Hadžibegić, "veležovac" Vahid Halilhodić (tada igrač francuskog Nantesa).

Šestić u prodoru - undefined

Šestić u prodoru (Vjesnik)

Kao što se i očekivalo, važnost utakmice odrazila se na kvalitet. Igralo se oprezno s obje strane, a sve što je bilo vrijedno pomena desilo se u prvom poluvremenu. Ranko Stojić je odlično odbranio udarac Bellonea iz blizine, Ayache je bio zamalo neprecizan za "Trikolore", dok je na suprotnoj strani Zlatko Vujović dva puta opasno zaprijetio Joëlu Batsu. Ukratko, po dvije šanse na obje strane, ali mreže su ostale netaknute, meč je okončan remijem 0:0.

U prvom poluvremenu desio se događaj po kojem se ova utakmica pamti. U jednom trenutku Olimpijski stadion je ostao u potpunom mraku nakon što su isključeni reflektori! Prekid je trajao nekoliko minuta, reflektori su upaljeni, utakmica nastavljena, no ostao je gorak okus jer je direktan prijenos s Koševa išao u brojne zemlje svijeta.

Dva dana nakon utakmice u sarajevskim medijima je objavljena vijest da je priveden radnik Elektrodistribucije koji je napustio radno mjesto na stadionu i otišao na tribine gledati utakmicu, što je ocijenjeno "izazivanjem opšte opasnosti po lica i imovinu". Bilo je to vrijeme, neki kažu "mračno", kada se pozivalo na odgovornost za učinjeno i neučinjeno. 

Jugoslavija – Francuska 0:0

Sarajevo, 3. april 1985. Stadion Koševo, gledalaca 53.000. Vrijeme i teren pogodni za igru. Sudija: Erik Fredriksson (Švedska). Žuti karton: Baljić (Jugoslavija).

Jugoslavija: Stojić, Čapljić, Baljić, Gudelj, Hadžibegić, Radanović, Zl.Vujović, Zajec, Halilhodžić (M.Đurovski), Baždarević, Šestić (Slišković). Selektor: Miloš Milutinović.

Francuska: Bats, Amoros, Ayache, Specht, Battiston, Fernandez (Tusseau), Tigana, Giresse, Stopyra (Touré), Platini, Bellone. Selektor: Henri Michel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije