Mundijal u Kataru: Hrvatska primila gol u 68. sekundi i onda deklasirala Kanadu

10
A. S.
Mundijal u Kataru: Hrvatska primila gol u 68. sekundi i onda deklasirala Kanadu
Foto: EPA-EFE / Marko Livaja

Hrvatska je ostvarila prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Vatreni su sa 4:1 nadigrali Kanadu, koja je povela u drugoj minuti susreta i na stadionu u Dohi sve iznenadila. 

No, kako je igra odmicala brzo su puleni Livnjaka Zlatka Dalića, preuzeli kontrolu igre, postigli tri gola i došli na prvu poziciju svoje grupe u borbi za plasman među 16 najboljih na Mundijalu.

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Prvo poluvrijeme

Utakmica za Hrvatsku nije krenula sjajno. Primili su gol u 68. sekundi. Akcija je krenula od golmana Borjana. Ispucanu loptu primirio je Larin i gurnuo za Buchanana u stranu - njegov je pak idealan centaršut iskoristio branič Bayerna Alphonso Davies, koji između Lovrena i Juranovića zabija prvi kanadski gol u historiji svjetskih prvenstava!

Hrvatska je zaigrala bolje nakon primljenog gola, ali su više od 20 minuta bili u "totalnom mraku". Nisu mogli povezati akciju da ozbiljnije ugroze kanadski gol.

Od 25. minute na terenu je postojala samo Hrvatska. Prvo je Vatrenima u 26. minuti poništen gol nakon ofsajda. Bila je to divna akcija hrvatskih nogometaša! Modrić je kratko dodao za Brozovića koji sjajno vidi Livaju u vrhu napada, igrač Hajduka pronalazi Kramarića koji loptu šalje iza leđa Borjana. No, bila je podignuta zastavica pomoćnog sudije, ofsajd je bio u trenutku kada je Brozović dodao loptu Livaji.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Nije to zaustavilo Hrvatsku. Modrić je organizirao bio nekoliko lijepih akcija prije izjednačenja. Ono se dogodilo u u 36. minuti. 

Opet je Mateo Kovačić lijepo dodao do Perišića koji prinalazi Kramarića, a ovaj fantastično puca u lijevi ugao golmana Borjana. 1:1.

U finišu napadi za napadi naših susjeda. Potpuna kontrola igre, a Kanađani su jedva čekali poluvrijeme. To ih je kaznilo i to sjajni Livaja koji loptu gura u mrežu u 44. minuti.

Moramo naglasiti da se Juranović iskupio u ovoj akciji za silne promašaje na početku susreta.

Prvi dio susreta završen je vodstvo Hrvatske od 2:1.

Drugo poluvrijeme

U drugom dijelu, selektor Kanade izvršio je odmah dvije izmjene. John Herdman je u igru uveo Konea i Osorija. Želio je da pressingom odmah iznenadi Vatrene. 

To je moglo rezultirati golom u 49. minuti. Velika šansa Kanade! Laryea je bio u šesnaestercu, odlučio se na povratnu glavom koju pravovremeno raščišćava Juranović. Nakon toga loptu je primio Osorio, ali lopta odlazi pored gola.

U 54. minuti sjajnu prilika imala je Hrvatska. Modrić je pronašao Kramarića koji sjajno pucao, ali Borjan - brani.

U 70. minuti 3:1 za Hrvatsku. Perišićev fantastičan centaršut majstorski je primirio Kramarić i potom hladnokrvno pogodio suprotan kut za 3:1! 

Nakon postignutog gola, Dalić je smirio svoju ekipu, čak je imao vremena i da odmori najvažnije igrače, pred bitnu utakmicu sa Belgijom u posljednjem kolu grupne faze.

Majer je u trećom minuti sudijske nadoknade postavio konačnih 4:1.

Hrvatska je prva na tabeli i mirno dočekuje meč sa Belgijancima. Mnogo mirnije nego nakon prvog kola i meča sa Marokom.

Standings provided by Sofascore

Hrvatska - Kanada 4:1

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić (od 86. Pašalić), Brozović (od 86. Majer), Kovačić - Kramarić (od 72. Vlašić), Livaja (od 60. Petković), Perišić (od 86. Oršić).

KANADA (3-4-3): Borjan - Johnston, Vitoria, Miller - Laryea, Hutchinson, Eustaquio (od 46. Kone), Davies - Buchanan, Larin (od 46. Osorio), David. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije