Marcos Rojo spasio Argentinu bruke, Hrvatska savladala Island

Radiosarajevo.ba
Marcos Rojo spasio Argentinu bruke, Hrvatska savladala Island
Nogometne reprezentacije Hrvatske i Argentine plasirale su se u 1/16 finala Svjetskog prvenstva iz grupe D.

Argentina je pobjedom nad Nigerijom osigurala plasman dalje, rezultat je glasio 2-1 za Gaučose. 

Lionel Messi je odigrao očajno prve dvije utakmice a na svoje došao je večeras već u 13. minuti kada je iskoristio sjajan pas Evera Banege i savladao nigerijskog golmana.

Interesantno je da posljednji gol na prošlom prvenstvu svijeta Messi upravo postigao u trećem kolu grupne faze upravo Nigeriji, a ovaj pogodak je bio 100. na ovom prvenstvu.

Reprezentacija iz Južne Amerike je htjela posao završiti u prvom poluvremenu, no nisu uspjeli postići drugi pogodak. Higuain je nakon pola sata igre bio odličnoj prilici kada je izašao jedan na jedan sa golmanom Nigeriji koji brani njegov udarac. Tri minute kasnije Messi je pogodio stativu iz slobodnog udarca. Do poluvremena mreže su mirovale.

Turski sudija Cakir je uz pomoć VAR-a svirao penal za Nigeriju a siguran sa bijele tačke bio je Moses u petoj minuti nastavka susreta. Argentina je zaprijetila preko Higuaina u 81. minuti ali udarac napadača Juventusa otišao je preko gola.

Marcos Rojo je donio pobjedu Argentini u 86. minuti susreta.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić je večaras odmarao devetoricu igrača protiv Islanda jer su Hrvati i prije večerašnjeg susreta osigurali plasman dalje, dok je sa druge strane Island tražio pobjedu i prolaz dalje.

Prvo poluvrijeme na Rostov areni u Rostovu nije ponudilo ništa posebno, tek u 40. minuti susreta Islanđani su imali prvu ozbiljnu priliku kada je Finnbogason šutirao tik pored stative sa vrha kaznenog prostora.

U sudijskoj nadoknadi prvog dijela pokušali su Bjarnason i Gunnarsson, ali mreža Lovre Kalinića ostala je netaknuta.

Već u petoj minuti nastavka susreta Hrvati su imali sjajnu priliku kada je Milan Badelj sa dvadesetak metara raspalio po lopti i pogodio prečku. Minut kasnije je bio precizniji i pogodio mrežu Islanđana za vodstvo Hrvatske.

Reprezetantivci Islanda su se probudili nakon gola samo u minuti imali su dvije sjajne prilike preko Ingasona. Prvo je Kalinić ispod prečke izvadio njegov udarac glavom, a nekoliko trenutaka kasnije prečka je zaustavila njegov udarac.

 

Island je imao odličnu priliku u 73. minuti za izjednačenje preko Bjarnasona ali njegov udarac je otišao lijevo od gola Kalinića. Minut kasnije dosuđen je 21. penal na ovom prvenstvu, a siguran realizator za Island i poravnanje bio je Sigurdsson.

Ivan Rakitić je zaprijetio golu Islanda u 85. minutis susreta iz slobodnog udarca ali njegov udarac je otišao preko gola.

Ivan Perišić je donio Hrvatima pobjedu u 90. minuti susreta.  

Hrvatska je sa tri pobjede i devet bodova završila kao prva u grupi D i zakazala duel sa Danskom u 1/16 finala, dok će Argentina kao druga iz ove grupe ići na megdan Francuskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije