Herve Renard: Ko je trener čiji je tim danas porazio favorite Svjetskog prvenstva 2022?

1
Radiosarajevo.ba
Herve Renard: Ko je trener čiji je tim danas porazio favorite Svjetskog prvenstva 2022?
Foto: EPA - EFE / Herve Renard

Herve Renard je većinu svojih ranih godina kao trener proveo u timovima nižeg ranga. Počeo je 1999. godine u malo poznatom francuskom klubu SC Draguignan.

Nakon što im je pomogao da steknu tri uzastopna unaprjeđenja, preuzeo je Cambridge United koji je u to vrijeme bio u trećoj ligi engleskog fudbala. Odatle ga otišao u Vijetnam da trenira Nam Dinha. Nakon nekoliko mjeseci u jugoistočnoj Aziji, vratio se u Francusku gdje se pridružio petoligašu AS Cherbourg.

Bez obzira na to gdje je bio ili na kom nivou je trenirao, Renardovi timovi su razvili prepoznatljiv stil: za Francuza je fudbal baziran na posjedu lopte bio najvažniji; kada su njegovi igrači bili van posjeda, od njih se očekivalo da upotrijebe visoku presu kako bi povratili loptu. Da bi igrao takvim intenzitetom, dosta je naglaska stavljao na poboljšanje kondicije, i gdje god je išao, došlo je do promjena u kulturi van terena, bilo u pogledu hrane i ishrane ili oporavka nakon utakmica.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Lionel Messi nakon debakla Argentine: "Ovo je težak udarac za nas, nismo očekivali"

Lionel Messi nakon debakla Argentine: "Ovo je težak udarac za nas, nismo očekivali"

Dakle, dok su strategiju Saudijske Arabije da koristi visoku odbrambenu liniju i visok pritisak protiv Argentine stručnjaci nazvali 'hrabrom', to je bio najosnovniji pristup za Renarda. Ovaj 54-godišnjak je radio ono što je uvijek radio i nije namjeravao da okrene leđa svom stilu, čak ni rizikujući ponižavajući poraz na otvaranju Svjetskog prvenstva svog tima.

Nekoliko minuta je tako izgledalo – Lionel Messi je doveo Argentinu u prednost, tada su imali dva poništena gola i sedam puta su uhvaćeni u ofsajdu samo u prvom poluvremenu. Neki su možda pomislili da su to bili sretni odgađaji, ali sa Renardove tačke gledišta, to je značilo da je njegova ofsajd zamka funkcionirala savršeno.

Strategija visokog rizika-visoke nagrade se na kraju isplatila, a Saudijska Arabija – koja je prije utorka imala samo tri pobjede u historiji Svjetskog prvenstva – izvela je pobjedu od 2-1 nad favoritom turnira Argentinom u utakmici grupe C.

Pogledajte stravičnu scenu s utakmice Argentine i Saudijske Arabije: Nokaut, panika, zabrinuta lica

Pogledajte stravičnu scenu s utakmice Argentine i Saudijske Arabije: Nokaut, panika, zabrinuta lica

Natjerati igrače da se 'tresu kao pas'

Saudijska Arabija je pokazala izuzetnu upornost i spremnost da prvo neutralizira argentinske prijetnje, a zatim krene u kontranapade na njih. Opet, ono što je bilo iznenađenje za svijet bila je rutina za tipičan Renardov tim. U intervjuu za The Guardian, bivši igrač Cambridgea John Ruddy  prisjetio se kako je Renard tjerao igrače da se 'tresu kao pas' nakon treninga.

"Jedna od najvećih uspomena koje imam na Hervea je radna brzina koju je on zahtijevao od nas, već se pokazao i u teretani. Predsezona pod njim je bila i još uvijek je najteža koju sam ikada radio", rekao je Ruddy, a prenose strani mediji.

"Herve nas je nekada držao u teretani da radimo daske dva minuta i sjećam se da sam se tresao kao pas. Sve što je radio bilo je da se smijao i vikao: ‘Ajde Johne!’ I on je radio trbušnjake petominutne serije i sam je bio u izuzetnoj formi. Izgleda da je još uvijek.”

Isto je učinio i sa Saudijcima, što ih čini jednim od najnaprednijih azijskih timova od poraza od Rusije sa 5-0 prije četiri godine u prvom meču Svjetskog prvenstva 2018.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Pobjeda u utorak bila je još jedan trenutak pod suncem za neobuzdanog trenera koji je često pretvarao autsajdere u pobjednike, posebno reprezentacije. Renard nije uvijek bio uspješan na klupskom nivou – njegovi raniji angažmani su dali mješovite rezultate, dok je kasnije u karijeri Sochaux koji je trenirao Renard ispao iz francuske prve lige 2014., a sljedeće godine ga je otpustio Lille nakon 13. utakmice.

Senzacija na Mundijalu u Kataru: Saudijska Arabija pobijedila Argentinu

Senzacija na Mundijalu u Kataru: Saudijska Arabija pobijedila Argentinu

Ali sa reprezentacijama je druga priča. On je jedini trener koji je osvojio Afrički kup nacija sa dvije zemlje – sa Zambijom 2012. i tri godine kasnije sa Obalom Slonovače. Renard je 2016. godine postao najplaćeniji menadžer Afrike kada je postao selektor Maroka, kojeg je vodio do prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu od 1998. - 2018. godine.

Renardov Maroko je tu kampanju otvorio iznenađujućim neriješenim rezultatom 2-2 sa Španijom. Taj rezultat blijedi u poređenju sa zapanjujućom pobjedom u utorak.

Osim zelenih dresova koji su se borili u sredini, Renardov bijeli dres vjerovatno će postati jedan od najslavnijih u svjetskom fudbalu. Bijela košulja, nošena otkopčana na vrhu, svojevrsno je praznovjerje za Renarda.

Ispričao je za Espire kako i zašto je počeo da nosi košulju tokom utakmica. "Mi (Zambija) smo igrali u drugoj utakmici Afričkog kupa nacija (2010.) protiv Kameruna," prisjetio se Renard za Esquire.

"Nosio sam svijetloplavu majicu, ali smo izgubili 3-2, tako da sam u narednoj utakmici nosio bijelu košulju. Pobijedili smo i završili prvi u grupi, ispred Kameruna", od tada, bijela košulja je bila favorit Francuza.

"Naravno, izgubio sam nekoliko utakmica od tada", smije se Francuz. "Možda sam čak mnogo izgubio. Ali i mnoge sam osvojio. Sviđa mi se ovaj stil, ali rekao bih da vrijeme mora biti lijepo. Kada sam trenirao u Engleskoj, bijela košulja u decembru nije bila moguća. Ili je to možda razlog zašto nisam bio uspješan u Engleskoj!".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije