Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa A: Domaćin, nezgodni Ekvador, moćna Nizozemska i Sadio Mane

1
A. L.
Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa A: Domaćin, nezgodni Ekvador, moćna Nizozemska i Sadio Mane
Foto: EPA-EFE / Sadio Mane i Virgil van Dijk

Ostalo je svega nekoliko dana do početka grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru.

Portal Radiosarajevo.ba predstavlja timove po grupama počevši od vjerovatno najslabije grupe A.

Razlog što je grupa najslabija po kvaliteti leži u činjenici da se u njoj kao nosilac nalazi domaća selekcija za koju će ovo biti prvi Mundijal.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Katar

Kao domaćin, Katar nije igrao kvalifikacije za Prvenstvo, pa su u prethodne dvije godine igrali isključivo prijateljske utakmice. Protivnici su bili Bugarska, Slovenija, Maroko, Gana, Čile, Albanija, a reprezentacija domaćina je ostvarila i više nego dobre rezultate.

Odigrala je neriješeno s vrlo dobrim Čileom, pobijedila selekcije poput Bugarske i Gane i pokazala da može biti opasan rival na Mundijalu.

Treba reći i to da je selektor Felix Sanchez na Mundijal pozvao isključivo fudbalere koji nastupaju u domaćoj ligi što ukazuje na činjenicu da razina kvaliteta očigledno nije velika i da bi preostale tri selekcije trebale biti favoriti ispred Katara.

Hassan Al-Haydos
Foto: EPA-EFE: Hassan Al-Haydos

Ekvador

Ekvadorci više nemaju nekih posebno velikih fudbalskih zvijezda kao što je prije 10-ak godina bio fudbaler Manchester Uniteda Antonio Valencia. Danas tim većinom čine igrači koji igraju u prvenstvima širom Južne Amerike, a ako igraju u Evropi to su obično klubovi koji ne dolaze iz reda najjačih liga.

Povrijedio se sedam dana pred Mundijal. Suze sakrivao od svih

Povrijedio se sedam dana pred Mundijal. Suze sakrivao od svih

Da su ipak vrlo opasna reprezentacija, Ekvadorci su pokazali u kvalifikacijama za SP jer su završili na četvrtoj poziciji, a iza su ostale vrlo snažne selekcije poput Kolumbije ili Čilea.

Još jedan podatak na koji treba obratiti pažnju je činjenica da je Ekvador u ovoj godini igrao i protiv Brazila i Argentine i da ni u jednom duelu nije izgubio.

Romario Ibarra
Foto: EPA-EFE: Romario Ibarra

Senegal

Aktuelni prvak Afrike na Mundijal stiže s velikom brigom - Sadiom Maneom. Zvijezda Bayerna povrijedila se prije nekoliko dana i nastup u Kataru je upitan. Ipak, selektor Aliou Cisse ga je uvrstio na spisak iako iz Bayerna uporno poručuju da neće igrati ako novi rezultati, koji će biti obavljeni za nekoliko dana, pokažu da povreda nije zaliječena.

Povrijeđeni Sadio Mane na popisu Senegala za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Povrijeđeni Sadio Mane na popisu Senegala za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Ipak, nije Sane jedina senegalska zvijezda jer za reprezentaciju brani golman Chelseaja Edouard Mendy, tu su i štoperi Milana i Chelseaja Fode Ballo-Toure i Kalidou Koulibaly, a u odbrani je i fudbaler PSG-a na posudbi u Leipzigu Abdou Diallo.

Idrissa Gueye iz Evertona je najveća zvijezda veznog reda, a tu su i Pepe Gueye iz Marseillea i Pepe Sarr iz Tottenhama.

U napadu je neprikosnoven Mane, a tu je i Watfordov Ismaila Sarr.

Treba reći da je za Senegalce ovo treće pojavljivanje na Mundijalu, a najveći uspjeh je naravno četvrtfinale iz Japana i Južne Koreje.

Sadio Mane
Foto: EPA-EFE: Sadio Mane

Nizozemska

Nizozemci su, nakon spektakularnog nastupa u Brazilu 2014. godine propustili Mundijal u Rusiji, a na veliku scenu se vraćaju u Kataru.

Predvodi ih kapiten i najveća zvijezda Virgil van Dijk, a osim njega selektor Louis van Gaal na raspolaganju ima još 'more' velikih evropskih i svjetskih zvijezda.

U odbrani, osim Van Dijka, treba izdvojiti Bayernovog Matthijsa de Ligta, kao i Cityjevog Nathana Akea te Interove Denzela Dumfriesa i Stefana de Vrija.

Vezni red također 'puca' od zvijezda, a najveća je Barcelonin Frankie de Jong. Svjetska klasa su i Atalantini Marten de Roon i Teun Koopmeiners, a poziv je dobila i mlada zvijezda Xavi Simons.

Napad je rezervisan za jednu od najvećih nizozemskih zvijezda posljednjih godina Memphisa Depayja iz Barcelone, a vrlo opasni su i nekadašnji napadač Tottenhama Steven Bergwijn, kao i nadolazeća zvijezda PSV-a Cody Gakpo koji trenutno po Transfermarktu vrijedi skoro 50 miliona eura iako ima svega 23 godine.

Nizozemci su prethodno odigrali 10 svjetskih prvenstava i za sada imaju tri srebra.

I ove godine će se ići u lov na medalju, ali konkurencija će svakako biti žestoka.

Memphis Depay
Foto: EPA-EFE: Memphis Depay

1. kolo, 20. novembar:

17:00 Katar – Ekvador (Al Khor)

1. kolo, 21. novembar:

17:00 Senegal - Nizozemska

2. kolo, 25. novembar:

14:00 Katar – Senegal (Doha)
17:00 Nizozemska – Ekvador (Al Rayyan)

3. kolo, 29. novembar:

16:00 Ekvador – Senegal (Al Rayyan)
16:00 Nizozemska – Katar (Al Khor)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije