Bh. novinari i urednici o Svjetskom prvenstvu u Kataru: "Očekuje nas spektakularan Mundijal"

0
Radiosarajevo.ba
Bh. novinari i urednici o Svjetskom prvenstvu u Kataru: "Očekuje nas spektakularan Mundijal"
Foto: EPA/Privatna arhiva / Almir Sokolović o Svjetskom prvenstvu 2022

Poslije skoro dvanaest godina čekanja jedan veliki san blizu je svojeg ostvarenja.

Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022. počinje za četiri dana, i održavat će se od 20. novembra do 18. decembra, odnosno Nacionalnog dana Države Katar kada će na stadionu Lusail biti odigrano veliko finale i kada ćemo saznati ime svjetskog nogometnog prvaka. 

Dok navijači i reprezentacije država učesnica pristižu u prvu arapsku državu domaćina jednog Mundijala, o Svjetskom prvenstvu u Kataru - za koje FIFA vjeruje da će biti najuspješnije ikada - mnogo se ovih dana govori i u Bosni i Hercegovini.  

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Vlatko Glavaš uoči Svjetskog prvenstva u Kataru: Hrvatska je konstantno dobra, Srbija ima šansi

Vlatko Glavaš uoči Svjetskog prvenstva u Kataru: Hrvatska je konstantno dobra, Srbija ima šansi

Osim uglednih bosanskohercegovačkih sportaša, poput Edina Džeke, Lane Pudar, Amela Tuke, jednog bivšeg i aktuelnog bh. selektora Mehmeda Baždarevića i Ivayla Peteva, bivših katarskih selektora Džemaludina Mušovića i Džemala Haždiabdića, poznatog trenera Amara Osima i bivšeg kapitena "Zmajeva" Vlatka Glavaša, o najpopularnijoj globalnoj sportskoj priredbi u Kataru govore i bosanskohercegovački urednici, novinari, intelektualci, kulturni radnici..., šaljući snažnu poruku prijateljstva i saradnje Državi Katar, ali i cijelom sportskom svijetu.

Sokolović: Katar će ostati upisan zlatnim slovima u historiji

Višedecenijski sportski novinar, urednik na portalu Radiosarajevo.ba, Almir Sokolović, napominje da se već "osjeti nogometna groznica širom svijeta". 

"Kada vidite sve stadione na kojima će se igrati prvenstvo u Kataru i tu ljepotu, bit će vam jasno da ćemo imati priliku uživati u vrhunskim utakmicama tokom cijelog Mundijala. Nema dileme da će Država Katar položiti ispit i da ćemo gledati najbolje organizirano Svjetsko nogometno prvenstvo u historiji.

Katar 2022: Gdje će građani BiH moći gledati utakmice Svjetskog prvenstva

Katar 2022: Gdje će građani BiH moći gledati utakmice Svjetskog prvenstva

Takmičenje će biti zanimljivo i iz razloga što se igra u zimskom periodu, u odnosu na ranije šampionate, pa nam i to donosi posebnu draž, ali i uzbuđenje kako će se igrači snaći u takvim uvjetima. Ostaje žal što na Mundijalu ne igra Bosna i Hercegovina, a Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će posljednje za Lea Messija i iz tog razloga se nadam da će Argentina biti prvak. A Država Katar ostati zlatnim slovima ispisana u nogometnoj historiji", kaže urednik Almir Sokolović.

Rondić: Katar to može, da Katar to zna...

Adnan Rondić, ugledni bosanskohercegovački novinar, prezenter i reporter sa višedecenijskim isksutvom, već 11 godina je angažiran na katarskoj mreži Al Jazeera Balkans. On smatra da je događaj kojem ćemo skoro svjedočiti u Kataru, zapravo, samo jedan logičan iskorak svega onog što Katar već decenijama radi.

"Dakle, na bojnim poljima Katar je lider u tom dijelu svijeta. Katar je lider na svjetskoj razini kad je riječ o obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, pa, evo, i na polju medija. Ne govorim iz perspektive nekoga ko radi za Al Jazeeru, katarsku televiziju, ali, naravno, mogu i u tom kontekstu da govorim, jednostavno je riječ o događaju koji pokazuje kontinuitet", ističe Rondić, te nastavlja:

Pred početak Mundijala: Originalni trofej Svjetskog prvenstva stigao u Dohu

Pred početak Mundijala: Originalni trofej Svjetskog prvenstva stigao u Dohu

"Riječ je o događaju koji šalje poruku da Katar to može, da Katar to zna. Svjedočimo u posljednje vrijeme pogotovo različitim oštricama, sa različitih strana koje su tako uperene prema Kataru. Ali, sve ono čemu svjedočimo zapravo ide u prilog tvrdnji da Katar to tupi na jedan način da šalje najbolju moguću poruku. Katar šalje poruku globalnih razmjera, Katar šalje poruku da smo, zapravo, svi jedno i da su u Katar svi dobro došli".

Hambo: SP će donijeti mnogo dobrog nogometa

Semir Hambo, glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba ističe da Svjetsko prvenstvo u
Kataru svi s nestrpljenjem iščekujemo.

"Više je razloga zašto je to tako, a jedan od njih je zato što je to prvenstvo koje se igra u jednom za nas neobičnom terminu. Prvi put se igra na nekom prijelazu iz jeseni u zimu, barem kada je Europa u pitanju. Igra se u jednoj državi, dakle, u Kataru, koja je jako mnogo uložila sredstava, energije, da se ta priča do kraja iznese. Ja vjerujem da će biti jako zanimljivo. Stadioni su veoma blizu, navijačima će sve biti jako dostupno. Jedna od možda ključnih stvari jeste što se prvenstvo u Kataru igra u periodu kada su nogometaši u formi. Nije to kao nekada na kraju sezone, kada su svi umorni, kada su onako premoreni i jedva čekaju ljeto da se odmore. Sada su svi full u formi", analizira Hambo.

Vjeruje da će prvenstvo pred nama donijeti mnogo dobrog nogometa, ali ne samo to...

Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada

Bojan Mustur iz Dohe: Mundijal u Kataru je pun pogodak, SP će biti spoj Istoka i Zapada

"Donijet će, između ostalog, neke dobre priče i promocije Katara. Zbližavanje ljudi itd. Meni kao novinaru, kao Bosancu i Hercegovcu je, naravno, žao što BiH neće tu učestvovati, ali mi ćemo se kao medijska kuća potruditi da maksimalno pokrijemo sve što možemo sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Da donesemo ne samo sportske nego i neke druge priče iz te države. Tako da pozivam sve građane, sve gledaoce da prate Svjetsko prvenstvo u Kataru i vjerujem uživaju u najboljem nogometu", rekao je Hambo.

Tiro: Fascinantni stadioni

Urednik u balkanskom servisu Anadolu Agency (AA) i predstavnik Bosne i Hercegovine u
UEFA žiriju za izbor najboljeg fudbalera u Evropi, Bakir Tiro, uvjeren je da će Svjetsko
fudbalsko prvenstvo u Kataru biti spektakularno iz više razloga.

"Prije svega s takmičarskog aspekta, jer nekoliko reprezentacija, fudbalskih velesila koje su i standardno među favoritima za osvajanje prestižnog trofeja, čini se, nikada nisu bile izjednačenije. Isto tako, Mundijal se prvi put igra u toku sezone, pa će većina igrača sigurno biti u top formi. Fudbaleri će biti i manje umorni nego na prethodnim svjetskim prvenstvima koja su se igrala na koncu sezona, što, takođe, može polučiti još dinamičnije i bolje mečeve", smatra poznati bh. sportski novinar.

Zanimljivo će, veli, biti jer će se igrati na malom prostoru, što će i koncentracija navijača svih reprezentacija učesnika Svjetskog prvenstva biti gotovo na "istom mjestu".

"To može biti problem sa sigurnosnog aspekta, ali ne sumnjam da će država Katar uspjeti sve besprijekorno organizovati. Fascinantno je kakve je stadione i kompletnu
infrastrukturu za Mundijal izgradio Katar te vjerujem da ćemo i zbog toga gledati jedan od najboljih planetarnih šampionata do sada", uvjeren je Tiro.

Danko Delibašić: Gledajte Svjetsko prvenstvo na BHRT-u

Danko Delibašić, bivši košarkaš, sin Mirze Delibašića, najboljeg sportiste u historiji BiH, danas je voditelj na BHT1.

Povodom početka Svjetskog prvenstva koje Bosanci i Hercegovci moći pratiti upravo na državnoj televiziji, Delibašić, uz ostalo, poručuje:

Prvi put u historiji utakmice svjetskog prvenstva sudit će i žene

Prvi put u historiji utakmice svjetskog prvenstva sudit će i žene

"Ne znam za vas, ali ja sam jako uzbuđen zbog nastupajućeg Svjetskog prvenstva u Kataru, koje, kako se kaže, treba biti jedno od najbolje organizovanih u historiji svjetskih prvenstava. Kada gledam Svjetsko prvenstvo u fudbalu ne posmatram to samo kao takmičenje koje čine reprezentativci i reprezentacije koje se bore za najbolji mogući plasman, već kao jednu životnu priču s obzirom da je fudbal tako važan...".

Sinanović: Favoriti Brazil i Argentina

Novinarski veteran, urednik portala Sportske.ba i kordinator Asocijacije sportskih novinara FBiH, Sinan Sinanović, podsjeća da svako Svjetsko prvenstvo izvan Evrope ponudi nešto novo.

"Sama činjenica da se igra  u periodu jesen/zima daje neku drugu dimenziju. Vjerujem da će biti najgledanije Svjetsko prvenstvo, jer dolazi nakon pandemije COVID-19. Osim toga uvjeren sam da će Katar organizaciju Mundijala dovesti do savršenstva. Novo je i što gledatelji, koji su na licu mjesta, imaju priliku uživo pogledati više utakmica. Što se sportskog aspekta tiče, vjerujem da će se voditi borba za primat između Evrope i ostatka svijeta.

Favoriti su tradicionalno Brazil i Argentina, te Francuska, Engleska, Španija. Iz drugog plana šansu će traziti Danska, Belgija, Nizozemska i Hrvatska", zaključuje Sinanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije