Shaquille O'Neal i Kobe Bryant: Priča o prijateljstvu slavnog NBA dvojca

0
Radiosarajevo.ba
Shaquille O'Neal i Kobe Bryant: Priča o prijateljstvu slavnog NBA dvojca
Foto: Kolaž/Twitter / Shaquille O'Neal i Kobe Bryant

U novom dokumentarcu HBO-a pod nazivom 'Shaq', NBA legenda Shaquille O'Neal izrazio je žaljenje jer više nikada neće razgovarati sa bivšim saigračem i NBA legendom Kobe Bryantom.

Bryant i njegova kćerka Gigi, poginuli su u tragičnoj helikopterskoj nesreći 26. januara 2020. godine.

"Nikada više neću vidjeti Kobe-a, jednostavno sam trebao nazvati", rekao je O' Neal.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Udovica Kobea Bryanta donirat će svih 16 miliona dolara kojih je dobila kao odštetu od suda

Udovica Kobea Bryanta donirat će svih 16 miliona dolara kojih je dobila kao odštetu od suda

Na kratko idemo na putovanje kroz vrijeme kako bi se prisjetili početka njihovog odnosa.

Njih je na početku sezone, 1996. godine u Los Angeles Lakerse doveo Jerry West, glavni menadžer tima. U tom periodu, 18-godišnjeg Kobe tvrdio je kako će postati najbolji igrač NBA, a Shaq je bio isfrustriran zbog toga. U prvoj sezoni, Lakersi su stigli do polufinala. Ostale su dvije minute do kraja i O'Neal je pogriješio u igri, Bryant je nastavio ispucavati lopte, a Lakersi su elimisani.

Između 1997. i 1999. godine, O'Nealove frustracije nisu prestajale, nervirao ga je Kobeov pristup igri. Na početku sezone 1999. godine u klub je stigao Phil Jackson, trener koji je s Chicago Bullsima postao šesterostruki NBA prvak.

Godišnjica smrti velikog Kobeja Bryanta

Godišnjica smrti velikog Kobeja Bryanta

Između 1999. i 2002., Lakersi su tri puta osvojili NBA prvenstvo, s mladom zvijezdom Kobeom (u prosjeku preko 25 poena po utakmici) i Shaqom(s prosjekom od gotovo 30 poena po utakmici). Prije sezone 2003., počeli su se častiti zlobnim komentarima, O’Neal je rekao da su Lakersi njegova momčad i ako se Kobeu to ne sviđa, trebao bi otići.

Tokom sezone, protivno naredbama trenera Phila Jacksona, dvojac je nastavio razgovarati s novinarima o međusobnim sukobima. Unatoč neposrednom sukobu između njih, Lakersi su 2004. stigli do NBA finala protiv Detroit Pistonsa. Međutim, nakon pet utakmica, Pistonsi su ih pobijedili.

Godine 2004. O'Neal je razmijenjen u Miami Heat nakon što su mu Lakersi odbili povećanje plate. Sljedeći dan, Bryant je potpisao novi ugovor s Lakersima u vrijednosti 136 miliona dolara.

Obojica su osvojila više NBA naslova. O’Neal je osvojio jednu s Heatom 2006., a Bryant je osvojio još dvije s Lakersima 2009. i 2010.

U intervjuu vođenom 2019. godine, O’Neal se osvrnuo na to kako je 'svoju kuću srušio na komadiće' kada je Kobe osvojio titulu više u karijeri.

Nakon nekoliko lijepih riječi od Shaqa tokom godina, svijet ih je napokon vidio kako se ponovno okupljaju kao prijatelji na All-star utakmici 2009. godine. Tada je Kobe inzistirao da se obojica proglas All-Star MVP-jem.

Nakon umirovljenja, košarkaši su vrlo rijetko viđani zajedno, Shaq je kazao kako je razlog tome posao koji su imali u to vrijeme, piše MSN.

Nakon Bryantove prerane i užasne smrti, O'Neal je u tuzi zbog njegove smrti izjavio:

"Bio je moj mlađi brat, osjećam se kao da mi je neko zabio nož u srce".

U dokumentarcu koji je emitiran 23. novembra, O'Neal je rekao:

'Kobe i ja smo imali vrlo složen odnos tokom godina.' Nastavio je, 'Kobe i ja smo gurali jedan drugoga da igramo najbolju košarku na svijetu, cijelo vrijeme'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije