Selektor Bećiragić o potresima u KSBiH, Bosniću i Nurkiću: Ima li nade?

1
S. Grebović
Selektor Bećiragić o potresima u KSBiH, Bosniću i Nurkiću: Ima li nade?
Foto: Ustupljeno za portal Radiosarajevo.ba / Adis Bećiragić

Stanje sporta je refleksija jedne države i njenog sistema, pa tako i Bosne i Hercegovine.

O poraznoj činjenici da smo jedna od rijetkih zemalja u svijetu bez olimpijske medalje je već sve rečeno. Od evropskih sportskih 'velesila' pored BiH tu se još nalaze i Monako, Andora, Malta i Albanija. Odabrano društvo nema šta.

Ruže ne cvjetaju ni većini ekipnih reprezentativnih selekcija naše zemlje. Fudbalska A reprezentacija je tek nedavno u četiri meča Lige nacija konačno malo "proigrala" nakon velike serije loših rezultata.

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

I danas radovi: Mogući prekidi u vodosnabdijevanju u nekoliko sarajevskih ulica

Bh. rukometaši su u potpunosti podbacili u utakmicama predbaraža sa slabašnom Grčkom od koje su izgubili u oba meča i time vezali čak osam poraza u svim takmičenjima.

Novi selektor BiH Adis Bećiragić objavio spisak igrača za Češku i Bugarsku

Novi selektor BiH Adis Bećiragić objavio spisak igrača za Češku i Bugarsku

Za razliku od njih, zavidnim se rezultatima mogu pohvaliti kako košarkašice, tako i košarkaši nacionalnog tima.

Naše dame su prošlog ljeta zadivile Evropu osvojivši fantastično peto mjesto na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, a uspjele su izboriti i učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se igrati u Australiji ove jeseni.

Košarkaši su sa druge strane na vrlo uvjerljiv način izborili plasman na Eurobasket u septembru, a na dobrom su putu da se domognu i drugog kruga kvalifikacija za SP.

Naravno da rezultati ne mogu izostati kada na pravom mjestu imate prave ljude. Dokaz tome je Razija Mujanović koja je početkom 2019. godine imenovana na funkciju team menagera ženskih košarkaških selekcija BiH.

Par mjeseci ranije legendarni reprezentativac Mirza Teletović je imenovan novim Predsjednikom KSBiH i na njegovu inicijativu angažovan je Vedran Bosnić, do tada anonimni trener sa skromnim CV-jem.

Adis Bećiragić
Foto: Ustupljeno za portal Radiosarajevo.ba: Adis Bećiragić

Selektor Bosnić je za kratko vrijeme bh. javnost uspio 'kupiti' zaista odličnim rezultatima koji su praćeni i sjajnom igrom koju su nosili mahom mladi igrači, ali onda su kola iznenada krenula niz brdo...

Početkom mjeseca kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest kako je Bosnić podnio ostavku na mjestu selektora muške košarkaške repezentacije BiH! Odmah za njim, istim putem je krenuo i Teletović.

Informacije su to koja su šokirale sve zaljubljenike igre pod obručima u našoj zemlji, a kao što se moglo pretpostaviti tome su kumovale stvari koje nemaju pretjerane veze sa košarkom. Nažalost, ništa novo za BiH i ovo podneblje.

Vruć krompir u ruke nenadano je dobio 52-godišnji stručnjak Adis Bećiragić, koji je 'uskočio' na Bosnićevo mjesto.

Bećiragić je kao igrač bio član sjajne generacije koja je devedesetih donijela mnogo radosti našoj napaćenoj naciji tih godina.

Poznato ime novog selektora košarkaške reprezentacije BiH!

Poznato ime novog selektora košarkaške reprezentacije BiH!

Igrao je u timu s Markovićem, Avdićem, Firićem i ostalim. Karijeru je počeo u sarajevskoj Bosni, a najveće klupske uspjehe ostvario u dresu Ulkera, s kojim je bio prvak Turske i sa kojim je igrao Euroligu.

U bogatoj trenerskoj karijeri vodio turske klubove Darussafaku, Gaziantep, Konyaspor, Kepez, Pektim i Muratbey Usak te godinama bio desna ruka velikog Bogdana Tanjevića u stručnom štabu reprezentacije Turske.

Pred njim je nazahvalan posao "vatrogasca" uzavrele atmosfere koja se pojavila oko Saveza. U ekskluzivnom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dotakao se aktuelnih tema koje su sasvim sigurno uzdrmale bh. košarku, ma šta ko mislio.

Radiosarajevo.ba: Koliko će i da li će sva ova dešavanja oko reprezentacije u prethodnom periodu uticati na igrače pred vrlo važne mečeve koji ih očekuju?

"Prije svega moram reći da su igrači iskusni ljudi i pravi profesionalci. S tim u vezi oni su navikli na česte promjene trenera u svojim klubovima. Svakako da neće biti lako nadomjestiti Bosnićev odlazak koji je ostavio svoj pečat, ali ću dati sve od sebe i mislim da sam na dobrom putu".

Adis Bećiragić
Foto: Ustupljeno za portal Radiosarajevo.ba: Adis Bećiragić

Radiosarajevo.ba: Kako iz Vašeg ugla vidite sve ovo što se desilo sa, sada već bivšim selektorom Vedranom Bosnićem?

"Trudim se da se ne obazirem na to. Bilo je šta je bilo, idemo dalje. Lično sam telefonom razgovarao s Vedranom i molio ga da promijeni svoju odluku i ostane selektor, ali on je ostao pri svom stavu i to poštujem."

Radiosarajevo.ba: Na Eurobasketu igramo u veoma jakoj grupi sa Francuskom, Njemačkom, Litvanijom, Slovenijom i Mađarskom. Koji je naš realni domet u ovoj konkurenciji?

"Teško je bilo šta reći reći sa ove distance. Do prvenstva je ostalo nešto više od dva mjeseca tako da je sve moguće u tom periodu. Slažem se da je jaka grupa, ali mi smo uvijek po nekom nepisanom pravilu protiv 'velikih' igrali dobro i često pobjeđivali. Vidjet ćemo. Nadam se da ćemo se pripremiti što bolje pa nek bude šta biti mora."

Radiosarajevo.ba: U predstojećim utakmicama kvalifikacija odlučili ste se za Robertsona na poziciji naturalizovanog igrača? Hoće li to isto biti slučaj i kada dođe EP?

"Naša reprezentacija ima zaista mali broj igrača kao što je on. Sigurno da ćemo njega i njegov kvalitet iskoristiti na što bolji način kako sada, tako i na Eurobasketu."

Bećiragić: Iskreno, nisam mislio da ću biti selektor. U Sarajevo sam došao zbog mame

Bećiragić: Iskreno, nisam mislio da ću biti selektor. U Sarajevo sam došao zbog mame

Radiosarajevo.ba: Računamo li ozbiljno na mladog Luku Garzu koji je stekao pravo nastupa za našu reprezentaciju?

"Naravno da računamo. Za njega su vrata uvijek otvorena. NBA sezona je tek nedavno završena i on svakako da nije bio u mogućnosti doći na ovo okupljanje. Za neke naredne reprezentativne akcije ćemo još vidjeti."

Radiosarajevo.ba: Raspolažete li informacijom hoće li prvo ime našeg tima, Jusuf Nurkić, biti na raspolaganju na Eurobasketu?

"Prema informaciji koju ja imam on će igrati na Evropskom prvenstvu. Na pripremama bi nam se trebao pridružiti 4. augusta, a kada u ekipi imate igrača kvaliteta kao što Nurkić, onda ste neuporedivo jači. Sa i bez Juke ovo jednostavno nije isti tim. Puno očekujemo od njega."

Radiosarajevo.ba: Poruka navijačima pred mečeve sa Češkom Republikom i Bugarskom?

"Svjesni smo njihovih kvaliteta, a pogotovo čeških. Suprotstavit će nam se u punom sastavu izuzev njihove prve zvijezde Jana Veselog. Sigurno da će tamo u gostima biti odlična atmosfera i dat će sve od sebe da nas dobiju jer su u teškoj situaciji baš kao i Bugari. Ono što vam mogu obećati je da ćemo dati sve od sebe kako bi došli do jedne ili dvije pobjede koje nam garantuju plasman u drugi krug kvalifikacija za SP", poručuje Bećiragić za kraj ovog razgovora.

Sa Česima ćemo snage odmjeriti 1. septembra kada budemo gostovali u Pardubicama, nakon čega ćemo tri dana kasnije u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu od 20 sati ugostiti Bugare.

Selektoru Bećiragiću i našim momcima želimo puno sreće kako u ovim, tako i svim ostalim utakmicama koje su pred njima!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije