Quo Vadis Bosno i Hercegovino: Zadić u ime Austrije podržala EU put BiH

0
Fena
Quo Vadis Bosno i Hercegovino: Zadić u ime Austrije podržala EU put BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Panel diskusija u Sarajevu

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić izjavila je danas u Sarajevu da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan prioritet njenoj zemlji i njoj kao ministrici pravde.

"Mi kao Vlada Austrije ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji", istakla je Zadić uoči panel diskusije "Quo Vadis Bosno i Hercegovino?" u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ministarstva pravde Austrije i Ambasade Austrije u Sarajevu.

Dodala je da se to pokazalo i prije dvije sedmice na sjednici Evropskog vijeća kada su uspjeli da u rezoluciju bude uneseno da će BiH dobiti status kandidata, ali i da je potreban trud na svim stranama.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Političari u BiH imaju veliku odgovornost da reforme u oblasti vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa napokon ubrzaju, jer u zadnje tri godine kasne", rekla je Zadić.

Navela je da se raduje da će danas imati priliku diskutovati s predstavnicima civilnog društva na panelu "Quo Vadis Bosno i Hercegovino?" jer oni podržavaju borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler naglasio je da će na panelu biti govora o civilnom društvu u BiH, mladima, ali i o zaštiti okoliša.

"Očekujemo od političkih lidera u ovoj zemlji da urade svoj dio posla jer je, nažalost, malo toga urađeno u proteklom period", kazao je Sattler.

Dodao je da su preostala još tri mjeseca u kojim se bh. lideri pozivaju da provedu neophodne reforme, a nastojanja EU da Izborni zakon bude unaprijeđen neće stati nakon izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije