Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora u Rusiji

1
Radiosarajevo.ba
Američka košarkašica osuđena na devet godina zatvora u Rusiji
Foto: EPA - EFE / Brittney Griner

Američka košarkašica Brittney Griner (31) izvinila se svojoj porodici i suigračicama tokom završnih riječi suđenja, na kojem je terete za posjedovanje narkotika u Rusiji.

Tužitelj je tražio devet i pol godina kazne za Griner, što je samo šest mjeseci manje od maksimalne kazne koju može dobiti. Griner je ipak proglašena krivom i osuđena je na devet godina zatvora. 

Dvostruka svjetska i dvostruka olimpijska prvakinja te osvajačica WNBA naslova godinama je bila članica ruskog Ekaterinburga, s kojim je četiri puta bila prvakinja Europe, a u veljači je uhapšena na aerodromu u Moskvi zbog unošenja ulja od kanabisa u Rusiju, što je strogo zabranjeno u toj zemlji. Griner je priznala pogrešku, rekla je da je nehotice uzela to ulje i od suda je tražila milost.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Zelenski: U Donbasu je pakao

Zelenski: U Donbasu je pakao

''Rusija je postala moj drugi dom. Sjećam se izlaska iz teretane i svih djevojčica koje su me čekale ispred. To je ono što me tjeralo da se vraćam ovamo. Želim se ispričati svojim suigračicama, svom klubu i gradu zbog pogreške koju sam napravila i sramote koju sam prouzročila.

Također se želim ispričati svojim roditeljima, mojoj braći i sestrama, mom klubu Phoenix Mercuryju i svim nevjerojatnim ženama iz WNBA lige.  

"Nikada nisam imala namjeru povrijediti nikoga, nikada nisam namjeravala ugroziti rusko stanovništvo, nikad nisam namjeravala prekršiti zakone. Iskreno sam pogriješila i nadam se da mi vaša presuda neće dokrajčiti život. Znam da svi pričaju da sam postala politički pijun, ali nadam se da to u ovoj sudnici neće biti slučaj. Ovo je moj drugi dom i sve što sam htjela je osvojiti prvenstvo i moj klub učiniti ponosnim'', rekla je Griner, prenosi Index.

State Department je u pregovorima kako bi osigurao oslobađanje nesretne košarkašice kao dio dogovora koji bi također vratio zatvorenog Amerikanca Paula Whelana kući. Amerikanci sedmicama čekaju na odgovor Rusije, a još niko nije potvrdio nagađanja da oslobađanje Griner i Whelana znači i oslobađanje Viktora Boulta, ruskog kriminalca poznatog kao trgovca smrću koji je na 25 godina osuđen u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije