Potvrđeno: Bivši direktor bh. firme osuđen na pet godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Bivši direktor bh. firme osuđen na pet godina zatvora
Foto: Tuzlainfo.ba / "Konjuh" Živinice

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Kantonalnog suda Tuzla za Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora firme "Konjuh" d.d. Živinice, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, čime je presuda postala pravosnažna.

Također, Brčaninoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili funkcije direktora u privatnim ili javnim preduzećima, ustanovama ili organima u BiH u trajanju od pet godina, te se obavezuje da oštećenoj firmi „Konjuh“ dd u stečaju na ime naknade štete isplati iznos od 105.000 KM u roku od 30 dana.

Brčaninovića je optužnica Tužilaštva TK teretila da je kao direktor i odgovorna osoba u firmi Konjuh Živinice zloupotrijebio ovlaštenja, postupao suprotno interesima službe i "Konjuha" i suprotno propisima koji su ga obavezivali na zakonito, savjesno i odgovorno poslovanje.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

U dvije radnje, koje se Brčaninoviću optužnicom stavljaju na teret, navodi se da je firmi BH Pelete d.o.o Živinice, u kojoj je bio jedan od osnivača i sa kojom je Konjuh imao zaključene ugovore o poslovnom odnosu, pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 475.000 KM.

U prvoj tački optužnice se navodi da je ovoj firmi zloupotrebom položaja pribavio korist u iznosu od oko 370.000 KM tokom poslovnog odnosa vezanog za rekonstrukciju kotlovnice za proizvodnju peleta, o kojem iznosu je nadležni sud ranije odlučio u parničnom postupku.

U drugoj tački optužnice se navodi da je istoj firmi pribavio korist u iznosu od 105.000 KM tako što je odobrio isplaćivanje fakture za ovu firmu za izvođenje radova na nadstrešnici kotlovnice koji nikada nisu izvedeni.

Sud je u odnosu na ovu tačku optužnice obavezao osuđenog da na ime naknade štete isplati ovaj iznos firmi „Konjuh“ u stečaju, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije